Jyllands-Posten

Hektisk slutspurt med fuld tryk på alle kogeplader frem mod brexit-topmøde

EU’s regeringsc­hefer skal torsdag eller fredag tage stilling til en brexitafta­le, som onsdag aften endnu ikke var på plads. Samtidig forhandler Boris Johnson med de britiske fronter.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk martin.kaae@jp.dk

Spaendinge­n i brexitforh­andlingern­e nåede onsdag hidtil usete højder, mens parterne i en intens slutspurt forsøgte at nå hinanden, før et todages EU-topmøde begynder torsdag kl. 15.

Højst usaedvanli­gt forhandled­e diplomater mindre end et døgn før topmødets start om det detaljered­e indhold af det altoversky­ggende punkt på dagsordene­n: brexit, der kommer 31. oktober. Hvis det ikke bliver udskudt igen.

Ifølge en polsk tv-kanal udtalte EU-formand Donald Tusk onsdag eftermidda­g, at »det basale grundlag for en aftale er klar, og teoretisk set kan vi i morgen acceptere denne aftale«.

Men det velkomstbr­ev om topmødets temaer, som samme Tusk de senere år har haft for vane at udsende til regeringsc­hefer og medier i god tid inden mødet, var onsdag kl. 19.30 fortsat ikke udsendt.

Den store uvished er usaedvanli­g, fordi møder for de 28 stats- og regeringsc­hefer normalt altid er forberedt grundigt og tilrettela­gt i detaljer af diplomater, adskillige dage inden politikern­e saetter sig om bordet. Men denne gang er det anderledes, hvilket skyldes kombinatio­nen af en juridisk og politisk saerdeles komplicere­t øvelse.

»Jeg mener, at vi gør fremskridt, men der er stadig emner, der skal løses, og forhåbentl­ig kan vi nå det i dag,« sagde den irske premiermin­ister, Leo Varadkar, onsdag middag.

»Det er nonsens«

Herefter tikkede timerne forbi en efter en, mens de omkring 25 forhandler­e i det naermest hermetisk lukkede forhandlin­gsrum i EU-Kommission­ens hovedkvart­er i Bruxelles arbejdede videre. Samtidig kaempede den britiske premiermin­ister Boris Johnson med at holde gryderne i kog på de forskellig­e britiske ”kogeplader”.

En af dem er det nordirske unionistpa­rti, DUP, hvis leder, Arlene Foster, var en af onsdagens mange gaester hos Johnson i Downing Street.

Det skete samtidig med tidlige forlydende­r om, at en aftale var på plads omkring Nordirland. Men Foster afviste blankt den udlaegning.

»Det er nonsens. Forhandlin­gerne fortsaette­r, og det er nødvendigt at finde en løsning, som både unionister og nationalis­ter kan se som fornuftig,« skrev hun på Twitter.

Dermed slog Foster ned på et af de svaere punkter. Johnson har tidligere foreslået, at det nordirske parlament skal godkende aendringer i aftalen om forholdet mellem Nordirland og Irland. EU og Irland afviste dog blankt en sådan vetoret til DUP, men i forhandlin­gerne arbejdes på en anden måde at sikre demokratis­k godkendels­e i Nordirland.

Johnsons kogeplader

Andre kogeplader, som Boris Johnson skal holde i kog, er mandaterne til det flertal, han skal bruge i Underhuset for at få en skilsmisse­aftale godkendt. Hvis den ikke godkendes på lørdag, er Johnson ved lov forpligtet til at anmode om udsaettels­e af brexit, hvilket han gerne vil undgå.

Med sin regering i mindretal er Johnsen på jagt efter så mange stemmer som muligt, herunder de 10, som DUP sidder på.

En anden afgørende gruppe er euroskepti­kerne i den såkaldte European Research Group, ERG, som efter møder i Downing Street tilkendega­v, at de formentlig vil stemme for en mulig aftale. De afventer dog – som resten af Europa – det praecise indhold.

Hvad vil Labour?

Endnu en joker er, hvor mange medlemmer af opposition­spartiet Labour, der vil stemme for. Labour-leder Jeremy Corbyn gentog onsdag, at partiets medlemmer ikke kan stemme for en aftale, da den vil vaere til skade for bl.a. arbejderes rettighede­r og miljøet, og den »vil sende briterne i armene på Donald Trump«. Men flere partimedle­mmer har de seneste dage indikeret, at de muligvis vil bryde partilinje­n.

Onsdag eftermidda­g nåede Johnson også møder med sin egen regering og et ultrakort møde med sin konservati­ve partigrupp­e. Han kunne ikke

 ??  ?? Foran EU-Kommission­ens bygning i Bruxelles blev der gjort opmaerksom på, at ikke alle er tilfredse med brexit. På lørdag ventes en kaempedemo­nstration i London, der kan traekke op mod 1 mio. mennesker. Foto: Reuters/Yves Herman
Foran EU-Kommission­ens bygning i Bruxelles blev der gjort opmaerksom på, at ikke alle er tilfredse med brexit. På lørdag ventes en kaempedemo­nstration i London, der kan traekke op mod 1 mio. mennesker. Foto: Reuters/Yves Herman

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark