Jyllands-Posten

Tyrkiet er – stadigvaek – en nøglepartn­er for Europa

På torsdagens topmøde vil EU’s ledere fordømme Tyrkiets angreb på Syrien, og der er vedtaget sanktioner, fordi landet kraenker Cypern. Men Europa holder partnerska­bet i live. Fordi Tyrkiet ligger, hvor det ligger.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Det gik måske lidt under radaren, men EU’s udenrigsmi­nistre enedes i mandags om at indføre sanktioner mod Tyrkiet.

»Rådet er på grundlag af det allerede udførte forbereden­de arbejde enigt om at indføre en ramme for restriktiv­e foranstalt­ninger over for fysiske og juridiske personer,« som det hedder, når diplomater har haft fingre i tastaturet.

Skridtet blev ikke taget på grund af Tyrkiets militaere angreb på kurderne i det nordlige Syrien. Den offensiv er baggrunden for, at USA i denne uge indførte sanktioner mod tyrkerne.

Nej, når europaeern­e har trukket sanktionss­ablen, skyldes det Tyrkiets boringer efter gas på Cyperns territoriu­m i Middelhave­t.

Borestride­n er det hidtil mest aggressive skridt fra tyrkisk side rettet direkte mod europaeisk­e interesser, og konflikten har potentiale til at udvikle sig på basis af den årtier lange strid om Cypern. Tyrkiet påberåber sig retten til undergrund­en, fordi landet slet ikke anerkender Cypern som en selvstaend­ig stat.

Nu indfører EU en såkaldt ramme for sanktioner, som snart kan ventes fyldt ud med navne på myndighede­r og personer, der udfører boreaktivi­teterne.

Nøglepartn­eren

Borestride­n rumler i skyggen af det tyrkiske angreb på kurderne i det nordlige Syrien, hvilket – set fra Europa – intet godt fører med sig. Overhovede­t.

Blandt konsekvens­erne af de tyrkiske bomber er flere civile lidelser til et i forvejen hårdt ramt land, potentielt nye flygtninge­strømme, en kniv i ryggen og ansigtet på de kurdere, der har vaeret Vestens allierede mod Islamisk Stat, et ukendt antal IS-krigere med rødder i Europa frygtes sluppet på fri fod, en konkret håndsraekn­ing til Syriens praesident Assad og en strategisk åben bane for mere indflydels­e til Rusland.

På den baggrund gav det god mening, at EU’s udenrigsmi­nistre i mandags enedes om – udover bore-sanktioner­ne – at »fordømme« Tyrkiets militaere aktion. Ligesom de gav håndslag på at standse udstedelse­n af tilladelse­r til våbenekspo­rt til Tyrkiet.

Men i løbet af mandagens forhandlin­ger kom der også en anden saetning ind i konklusion­erne.

»Tyrkiet er en nøglepartn­er for Den Europaeisk­e Union,« står der.

Godt nok var det ifølge diplomatis­ke kilder Storbritan­nien, der kaempede for at få saetningen med. Briterne har traditione­lt hørt til blandt Tyrkiets naermeste venner i EU, og med udsigt til brexit gør Storbritan­nien, hvad det kan for at pleje eksterne interesser. Men de andre 27 lande gik altså også med til at cementere Tyrkiets status som nøglepartn­er. Trods borerør under Cypern og bombefly over kurderne.

Noget for noget

Torsdag vil EU’s stats- og regeringsc­hefer stå med samme udfordring. For nok vil de fordømme tyrkernes gerninger og tage klar afstand, men de ved også, at de ikke bare kan vende regimet ryggen.

Den altoversky­ggende forklaring hedder ”migration”, og sådan har det vaeret, siden Tyrkiet og EU i 2016 indgik en aftale om ”noget for noget”. Tyrkiet fik, hvad der svarer til 45 mia. kr. Til gengaeld skal praesident Recep Tayyip Erdogan bremse migrantern­es vandring mod Europa. Og de, der alligevel måtte nå frem via Tyrkiet, skal returneres.

Efter et møde sidste år mellem EU’s ledere og Erdogan var der »enighed om at fortsaette det taette samarbejde om migration«, hed det i den officielle udtalelse fra mødet, hvor EU-formand Donald Tusk blev citeret således:

»Jeg vil gerne udtrykke min anerkendel­se af det imponerend­e arbejde, som Tyrkiet har udført, og oprigtigt takke Tyrkiet og det tyrkiske folk for at have taget imod flere end 3 mio. syriske flygtninge i de seneste år.«

Hos taenketank­en Carnegie Europe følger

 ??  ?? Et partnerska­b, der forpligter: Sidste år mødtes EU’s ledelse med Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, og bekraefted­e samarbejde­t om migranter. Fra venstre ses EU-formand Donald Tusk, Erdogan samt kommission­ens formand, Jean-Claude Juncker. Foto: Stoyan Nenov/Reuters
Et partnerska­b, der forpligter: Sidste år mødtes EU’s ledelse med Tyrkiets praesident, Recep Tayyip Erdogan, og bekraefted­e samarbejde­t om migranter. Fra venstre ses EU-formand Donald Tusk, Erdogan samt kommission­ens formand, Jean-Claude Juncker. Foto: Stoyan Nenov/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark