Jyllands-Posten

BASEN I SINGAPORE

-

Singapore blev grundlagt som britisk handelssta­tion af sir Stamford Raffles i 1819.

Senere blev flådebasen i Singapore hjørnesten­en i det britiske forsvar af de asiatiske kolonibesi­ddelser fra 1921 og til den blev forladt i 1971.

USA har haft adgang til Singapores baser siden 1968 og fra 1990 baseret på forskellig­e traktater.

Rodrigo Duterte kom til magten, kom på kant med den davaerende amerikansk­e praesident, Barack Obama, og indgik aftaler med Kina om det faelles territoriu­m i Det Sydkinesis­ke Hav – i direkte modstrid med amerikansk­e interesser.

Thailand har siden Vietnamkri­gen vaeret USA’s taetteste allierede i regionen. Men det forhold fik også alvorlige skrammer under Obama-administra­tionen, da det amerikansk­e diplomati gik ind i en direkte konfrontat­ion med generalern­e efter de thailandsk­e militaerku­p.

Stadig sten i skoen

Under Trump har de gamle fraender til dels fundet sammen igen. Thailand deltager f.eks. igen i faelles flådeøvels­er med USA, efter at samarbejde­t har vaeret afbrudt. Men det er stadig en sten i skoen i det indbyrdes forhold, at Thailand køber ubåde, tanks og krudt og kugler i Kina.

Den nye aftale med Singapore skaber ro på bagperrone­n i Pentagon, Capitol Hill og Det Hvide Hus. Uanset hvordan handelskri­ge og andre kalamitete­r mellem USA og Kina kommer til at udspille sig i de kommende år, er amerikaner­ne sikret militaert fodfaeste i Singapore og har en loyal samarbejds­partner ved det strategisk vigtige Malaccastr­aede.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark