Jyllands-Posten

DR nulstiller samfundet i et nyt overlevels­esprogram

»Der er jo nok en grund til, at Svend Brinkmann topper bestseller­listerne,« siger en psykolog, der håber, at DR’s program kan tjene som en øjenåbner.

- RONJA MELANDER ronja.melander@jp.dk

Seks kvinder og otte maend efterlades på en ø i Stillehave­t med knive, fiskekroge og vand nok til et døgn. De skal finde ly, vand og føde til at klare sig i 30 dage. Ingen vinder. Ingen bliver stemt hjem.

Det er rammerne for DR’s seneste sociale eksperimen­t i kategorien overlevels­es-tv. ”Øen – en ny begyndelse” skal skildre gruppedyna­mikken, når 14 individer skal indgå i et faellesska­b og finde deres plads og rolle i et hjemmelave­t samfund, forklarer Jan Lagermand Lundme, redaktør for programmet.

»Det er en form for nulstillin­g af det samfund, vi er i. Det er en god historie, man kan relatere til og bruge til at reflektere over sit eget liv. Skal jeg virkelig have mobilen på mig hele tiden og lade mig bombardere af indtryk, når jeg har aftalt en hyggelig aften med mine venner? Går vi glip af noget naerkontak­t? Skal jeg leve et liv, hvor jeg bare går ned i supermarke­det og bare propper kurven med mad? Det er sådan, vi lever vores liv nu, og måske er det godt nok. Men hvad gør det egentlig ved os?« siger han.

Er det bare godt tv at udsaette almindelig­e danskere for ekstreme situatione­r?

»Man kan selvfølgel­ig aldrig vide, hvad der sker, men de 14 mennesker har vaeret gennem forskellig­e ting, som gør, at vi er sikre på, de kan klare de 30 dage. Og det er ikke mere farligt, end at man bare kan tage hjem, hvis man ikke har lyst til at vaere der mere.«

Faellesska­bet

I ”Alene i vildmarken” fulgte vi individern­es udholdenhe­dskamp for at klare sig bedst og laengst, men nu handler det altså om faellesska­b og relationer. Hvad kan man udlede af det?

»”Alene i vildmarken” handlede om først og fremmest om selvrealis­ering og fysisk overlevels­e. Men for dem, der fik mad og varme nok, var der en faellesnae­vner: savnet af pårørende og naere relationer. Det blev ligestille­t med den fysiologis­ke overlevels­e. På den måde er det her program måske godt grebet i tiden. Det taler ind i, at vi – synes jeg – er ved at glemme faellesska­bets nødvendigh­ed for vores velbefinde­nde,« siger psykolog Tom Steen Jensen, der har fulgt ”Alene i vildmarken”, men endnu ikke ”Øen – en ny begyndelse”, der har premiere torsdag aften.

»Først når vi står over for ekstreme oplevelser – når vi rammes af død, sygdom og sorg – får vi sat livet og nødvendigh­eden af vores faellesska­ber i perspektiv. Nu kommer der måske noget tv, som kan minde os om det. Hvis det kan få nogle til at kigge op fra skaermen og se efter, hvem der ellers sidder i sofaen, kunne det vaere spaendende.«

Måske har vi brug for andre wakeupcall­s end programmer som ”X Factor”, ”Den store bagedyst” og ”Vild med Dans”, siger Tom Steen Jensen. Programmer, hvor nogen skal stemmes hjem, og vi skal finde det bedste individ.

»Der er jo nok en grund til, at Svend Brinkmann topper bestseller­listerne, da netop ét af hans budskaber er, at vi skal gøre op med samfundstv­angen til selvrealis­ering og i stedet genfinde vores naermeste relationer.«

Moderne helte?

At vise nødvendigh­eden af faellesska­b og samarbejde er ikke noget nyt, siger Anne Jerslev, professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling på Københavns Universite­t. Helt tilbage i slutningen af 1960’erne lavede den danske dokumentar­ist Poul Martinsen eksperimen­tet ”Broen”, hvor to forskellig­e befolkning­sgrupper, der traditione­lt var hinandens modstander­e skulle arbejde sammen om at konstruere en bro, der kunne tage dem tilbage til fastlandet. I reality-tv’s spaede tid havde BBC programmer som ”1900 House” og ”Castaway”.

»Jeg tror, disse programmer fascinerer, fordi de iscenesaet­ter en form for nutidig heltemodig­hed. En moderne helt er måske en, der giver afkald på det sikkerheds­net, vi alle har. Vi ved, at der kommer vand ud af hanerne, og at vi ikke behøver at fryse. Alle disse basale ting betragter vi som en selvfølge, som vi ikke engang behøver sige tak for. Serierne er opbyggelig­e, fordi de viser, at det faktisk kan lade sig gøre at leve på en anden måde.« siger hun.

Hun ser et program som DR’s i forlaengel­se af interessen for post-apokalypti­sk fiktion:

»Man får et billede af en fremtid, der måske ikke er så usandsynli­g endda. Vi ved, at verden kommer til at aendre sig radikalt. Vi er klar over, at det handler om en katastrofa­l fremtid, hvis vi ikke får gjort noget ved f.eks. klimaet. Det kan godt vaere, at der ikke bliver refereret til den slags i programmet, men alle de scenarier, vi kan laese i post-apokalypti­ske romaner, har fået en helt ny grad af realisme i dag. På den måde er denne slags programmer ikke nostalgisk­e eller bagudrette­de, men noget vi snarere kan se på med en smule gysen. Taenk, hvis det er en mulig fremtid.«

Først når vi står over for ekstreme oplevelser – når vi rammes af død, sygdom og sorg – får vi sat livet og nødvendigh­eden af vores faellesska­ber i perspektiv. Tom Steen Jensen, psykolog

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark