Jyllands-Posten

Mandskor ser døden og Ozzy Osbourne i øjnene

Der synges helt til den bitre ende – og videre endnu i underholde­nde og gribende norsk kordokumen­tar.

- MANDSKORET FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP

Musik udgør for mange mennesker en helt integreret del af livet. Mange nøjes med rollen som tilhører og badevaerel­sesperform­er, men for dem, der nyder sangens gave, kan korsang vaere livgivende og en vigtig pause fra tilvaerels­ens travlhed.

Der findes mange glimrende dokumentar­film om umage korkonstel­lationer, hvor sangsammen­holdet uventet er sprunget ud som en blomst på en fjendtlig fjeldside (se f.eks. den ligeledes norske ”Heftig og begejstret”), men det er ikke rammerne, der gør ”Mandskoret” til noget saerligt. Filmen holder godt nok kormedlemm­ernes reelle identitet som aktører inden for den norske underholdn­ingsbranch­e skjult, så de i højere grad fremstår som helt almindelig­e mandfolk, der godt kan lide at mødes over en øl og lidt firstemmig korsang, men det går akkurat an, selv om det udfordrer autenticit­eten i filmens nøglescene­r.

Kraeftsyg dirigent

Mandskoret har nogle overskueli­ge vedtaegter. De skal have det sjovt, og de skal synge til hinandens begravelse­r. Et løfte, der er let at give i ungdommeli­g kådhed, men som nu står over for at skulle indfries for første gang. For dirigenten er kraeftsyg og har få måneder tilbage. Lige akkurat i underkante­n for at kunne nå korets hidtil største opgave som opvarmning for Black Sabbath og selveste Ozzy Osbourne til en rockfestiv­al på norsk grund. Så dirigenten holder ud, det bedste hans krop tillader ham, mens tanken om en snarlig afsked med gutterne begynder at indfinde sig hos medlemmern­e.

”Mandskoret” er jaevnligt en voldsomt rørende skildring af det tab, der udfordrer hele flokkens selvopfatt­else. Bevidsthed­en om, hvor medietraen­ede mange af korsangern­e er qua deres baggrund, nager, fordi filmen så insisteren­de undlader at laegge de kort på bordet, men oplevelsen af interviewe­ne og situatione­rne føles autentisk og oprigtigt aegte i det naergående portraet af en mandegrupp­es reaktion på den enes foreståend­e død. Musikken er en helt afgørende drivkraft, et fundament i deres liv, og den danner grundlag for den sorgbearbe­jdelse, som finder sted for øjnene af os kun let maskeret af åbne ølflasker og friskfyrsr­eplikker. Døden bliver en alvorstung og afgørende fermat i ”Mandskoret­s” nodelinje, men som altid genfindes melodien og rytmen i takterne derefter, og vi følger rejsen fra diagnosen er stillet over gruppens håndtering af situatione­n til den afsluttend­e Black Sabbathkon­cert, der både bliver et overvaelde­nde punktum og en ny begyndelse.

DOKUMENTAR NORGE, 2018 Instruktio­n: Petter Sommer, Jo Vemund Svendsen 1 time og 14 minutter Premiere d. 17. oktober

 ??  ?? Dokumentar­filmen ”Mandskoret” handler om en gruppe midaldrend­e norske maend, som sammen har dannet et kor. Foto: Camera Film
Dokumentar­filmen ”Mandskoret” handler om en gruppe midaldrend­e norske maend, som sammen har dannet et kor. Foto: Camera Film

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark