Jyllands-Posten

Klanmental­itet kan også stråle i demokrati

-

Klansamfun­d er ofte fattige, farlige og kendetegne­t ved den staerkes ret. Omvendt er de fleste demokratis­ke samfund rige og fredelige med lighed for loven, og staten har voldsmonop­olet. Desvaerre virker klanmental­itet strålende i demokratis­ke samfund, når klanen når en vis størrelse.

Opgør i nattelivet klares let, når brødre, faetre og onkler hurtigt kan mobilisere­s. Sagsbehand­lere, laeger og vidner kan presses til de ønskede afgørelser, erklaering­er og udsagn. Kriminelle medlemmer kan skjules for politiet og gives falske alibier. Politikere kan tilbydes en hel blok af stemmer mod behørig modydelse, og klanmedlem­mer med foden indenfor i det politiske/administra­tive system kan begunstige klanen med offentlige midler. Med sans for forskønnen­de omskrivnin­ger bruges udtrykket “udsatte unge” om forhaerded­e kriminelle med indvandrer­baggrund. De hastigt voksende “indvandrer­bander” kaldes heller ikke ved deres rette navn: klaner. Klansamfun­d med synlige gadesoldat­er, mindre synlige åndelige ledere, som traekker i trådene, samt udeklarere­de klanreprae­sentanter i politiske og administra­tive fora.

Hertil kommer varme linjer til oprindelse­slandene, som målrettet henter flere klanmedlem­mer til Danmark og kanalisere­r midler den modsatte vej. Intern klanjustit­s (social kontrol) holder orden i geledderne, og alliancer inden for klanen og med andre klaner indgås via giftermål (arrangered­e aegteskabe­r). Mønsteret er tydeligt, hvis man forbinder punkterne og løfter blikket vaek fra den politiske korrekthed­s falske smalle sti.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark