Jyllands-Posten

»Vi oplever en naesten eksplosiv vaekst«

Kildebjerg Ry, Galten og Skovby er nogle af vaekstområ­derne i Skanderbor­g Kommune, der ifølge økonomiche­fen oplever en naesten eksplosiv vaekst. Tilflytter­ne er isaer børnefamil­ier fra Aarhus.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Det vilde vaeksten.

Sådan lyder beskrivels­en af Skanderbor­g Kommune for tiden, og hvis man tager turen til Ry fra Skanderbor­g og kort inden Ry vender blikket mod højre, kan man se et meget konkret billede af vaeksten.

Udviklings­området Kildebjerg Ry er en af Skanderbor­g kommunes magneter, når det gaelder unge børnefamil­ier. De første visioner for området blev udviklet i 2000, og i løbet af 25 år ventes hele området at vaere udviklet, så der i 2025 vil vaere opført 150 parcelhuse og 500 raekke- og etagebolig­er.

Morten Elmgaard er partner og maegler i Home Skanderbor­g Ry, som har parcelhusg­runde til salg i øjeblikket i Kildebjerg Ry-området, og køberne er »de unge par inde fra Aarhus, der skal til at lege far, mor og børn«, som han siger:

»Typisk er det par i 28-32års alderen, der har fået børn eller skal til at vaere foraeldre, og de er typisk veluddanne­de. Mange ligger lidt over middellønn­en, og de fleste ender med at købe en grund til ca. 1,3 mio. kr. og bygge et hus til 2,5 mio. kr., så det samlede køb ligger omkring 4 mio. kr,« siger han og fortsaette­r:

»Alternativ­et i Aarhus var måske et gammelt parcelhus i Viby eller Kongsvang, hvor der er meget vedligehol­delse, en højere varmeregni­ng og ikke plads nok til børnene, og det skal du måske give 6 mio. kr. for. Herude kan der bygges nyt, og banken ser mere positivt på et nybygget hus, så politibetj­enten og sygeplejer­sken kan få lov at købe grund og hus til 4 mio. kr., når der er tale om et nybygget hus, hvor der ikke er udgifter til vedligehol­d,« siger Homepartne­ren.

Nogle af dem er flyttet herud, fordi de ikke ønskede deres børn på en skole i Aarhus. Morten Elmgaard, partner og maegler i Home Skanderbor­g Ry

Gode skoler

Hvorfor vaelger de at flytte ud af Aarhus?

»De vil gerne flytte ud og bygge selv, og her kan de finde en parcelhusg­rund, og så søger de også naturen. Vi kan jo ikke konkurrere med Aarhus om kulturople­velserne, men der er en anden naerhed, og så har vi nogle skoler, som er fantastisk gode,« siger Morten Elmgaard og fortsaette­r:

»Skolerne herude betyder rigtig meget for tilflytter­ne, og der er ingen tvivl om, at nogle af dem er flyttet herud, fordi de ikke ønskede deres børn på en skole i Aarhus med mange tosprogede børn eller danske børn med ghettoprob­lemer. Det siger de helt klart, for de er i gang med at etablere deres familie og er tiltrukket af et område med udelukkend­e gode skoler,« siger Morten Elmgaard.

Til oplysning viser den nyeste opgørelse fra Børn og Unge i Aarhus, at 14 af de 46 folkeskole­r i Aarhus har en andel på mere end 25 pct. elever med dansk som andetsprog, og fire af skolerne har en andel på over 50 pct.

På rådhuset i Skanderbor­g er historien om det vilde vaeksten for laengst flyttet ind, og i forligstek­sten til budgettet for 2020, som et samlet byråd blev enige om fredag den 11. oktober, står der følgende:

»Skanderbor­g Kommune er i vaekst. Prognosern­e viser, at vi om 10 år kan vaere helt oppe på 70.000 indbyggere. Det er dejligt med nye borgere i kommunen, men det er også vigtigt, at vi som kommune forsøger at vokse i det rigtige tempo.«

I øjeblikket er der ca. 62.000 indbyggere i Skanderbor­g Kommune.

70.000 i sigte

Jørn Praetorius er kommunens økonomiche­f, og han skal sikre, at kommunekas­sen kan følge vaekstkurv­erne:

»En moderat vaekst ville vaere nemmere at styre, men vi oplever i øjeblikket en naesten eksplosiv vaekst, hvor vi regner med at vokse til 70.000 inden for de naeste 10 år. Efter en periode, hvor

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark