Jyllands-Posten

ÅBEN ØLBAR

-

øl som hobby sammen med sin kammerat Johannes Karstoft, blev han bidt af at brygge.

»Det er relativt nemt at starte med at brygge øl. Øl er jo blevet brygget i 2.000 år, så det er en simpel proces, som man selvfølgel­ig skal have styr på, men udstyr og råvarer er relativt billige, og så kan man gå i gang med at eksperimen­tere,« fortaeller Philip Hulgaard.

Kaelderbry­ggeriet voksede, og på et tidspunkt besluttede de to venner at åbne et bryggeri i Kolding – på Philip Hulgaards mors gård. De købte et brugt bryganlaeg af et bryggeri i Viborg, og i juni 2017 slog de dørene op til bryggeriet Åben. Navnet symboliser­er den åbenhed, som de to uerfarne

Rosensgade 28 st. th, Aarhus C.

Åbner inden årsskiftet. 80 pladser i to plan og selskabslo­kale.

Udvalg: øl fra Åben Bryggeri og andre mindre bryggerier.

Også aeblecider, cocktails, kombucha, naturvin og koldbrygge­t kaffe.

Indehaver: Philip Hulgaard, 31 år. brygmestre mødte branchen.

»Ølbrygning er et håndvaerk, som vi måtte laere, så vi ringede rundt til bryggerier i Danmark for at høre, om vi måtte komme og se, hvordan de bryggede øl. Vi troede egentlig, at de alle sammen ville sige nej, for vi var jo kommende konkurrent­er, men folk sagde bare: Kom!« fortaeller Philip Hulgaard.

Åbenhed i branchen

i Philip Hulgaard og Johannes Karstoft blev inviteret ind hos flere mindre bryggerier rundtom i landet for at laere bryggerhån­dvaerket.

»Vi var ikke kommet til, hvor vi er i dag, hvis ikke de andre bryggerier havde hjulpet os så meget. Samtidig vil vi gerne selv vaere et åbent sted, hvor folk kan komme og få en oplevelse, så vi holder ofte åbent hus med ølsmagning­er på bryggeriet,« forklarer Philip Hulgaard.

I august 2018 gik han fuldtids ind i bryggeriet, og siden har Johannes Karstoft valgt at koncentrer­e sig om sit landbrug, så han nu nøjes med at levere malt til bryggeriet. I dag har Åben to faste øl i sortimente­t og herudover 53 andre øl, som skiftes ud løbende.

»Vi taenker saesonen ind i vores produkter. Om sommeren laver vi friske, syrlige og frugtige øl med en lav alkoholpro­cent, så man kan drikke flere af dem i solen uden at dehydrere. Om vinteren må øllene godt vaere staerkere og lidt tungere med mere alkohol,« siger Philip Hulgaard.

Åben er netop gået i gang med at brygge økologiske øl, og når de matcher den kvalitet, som bryggeriet har i sine andre øl, vil de også blive sendt på markedet, hvis efterspørg­slen er der.

Vi er ikke den sidste ølbar, der kommer til at åbne i Aarhus. Philip Hulgaard, ejer, Åben Ølbar

Anderledes øl

Åben-øllene forhandles allerede nu i Aarhus, blandt andet bliver de serveret hos Michelin-restaurant­en Domestic i Mejlgade.

»Vi laver anderledes øl, så vi kan komme ind på steder, hvor der bliver taenkt meget over synergien mellem retter og drikkevare­r,« forklarer Philip Hulgaard.

Men snart kan aarhusiane­rne altså også nyde Åbenøllene på bryggeriet­s egen ølbar i Rosensgade.

»Vores øl bliver solgt fra mange barer i Danmark og udlandet, men her bestemmer vi ikke selv oplevelsen og stemningen omkring øllen, så det har vaeret vigtigt for os at få vores eget sted, også som et udstilling­srum for vores produkter,« understreg­er Philip Hulgaard.

Baren vil få otte haner med Åben-øl og otte med skiftende øl fra andre bryggerier.

»Vi vil gerne give noget tilbage til de bryggerier, der har hjulpet os meget, så vi vil også praesenter­e det bedste fra

 ??  ?? Philip Hulgaard driver bryggeri i Kolding, men åbner sin første ølbar i Aarhus, hvor der ifølge ham er en tør plet på markedet. Foto: Casper Dalhoff
Philip Hulgaard driver bryggeri i Kolding, men åbner sin første ølbar i Aarhus, hvor der ifølge ham er en tør plet på markedet. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark