Jyllands-Posten

Erhvervspl­an i Aarhus skal tage udgangspun­kt i virksomhed­erne

Kommunens nye erhvervspl­an er under opsejling, men den tager ikke fat om nogen af de store udfordring­er.

- Hans Skou Theresa Blegvad

byrådsmedl­em i Aarhus (V) byrådsmedl­em i Aarhus (V)

I Aarhus Kommune er Erhvervsko­ntaktudval­gets nye erhvervspl­an “Partnerska­ber til baeredygti­g vaekst” i høring frem til den 6. november 2019. Formålet med en ny plan må – efter Venstres opfattelse – altid vaere, at der i fremtiden skal skabes arbejdspla­dser samt vaekst for hele Aarhus Kommune og hele kommunens erhvervsli­v.

Vi ser meget positivt på sådan en plan, med udsigter til vaekst i Aarhus Kommune, men det bør også vaere i forlaengel­se af erhvervsli­vets ønsker og behov, at en ny plan traeder i kraft. Det er vigtigt, at vi udbygger rammerne i Aarhus, således det stadigvaek forbliver attraktivt for erhvervsli­vet at investere i byen. Aarhus skal fortsat kunne tiltraekke alle typer af virksomhed­er, hvorfor rammerne for virksomhed­erne skal forblive konkurrenc­edygtige. Sammenlign­et med de øvrige storbyer i Nordeuropa, er det vigtigt, at den nye erhvervspl­an fokuserer på at bibeholde Aarhus som en toppriorit­eret by at investere i – samt drive virksomhed i.

Erhvervspl­anen skal fokusere på, hvordan Aarhus kan vaere med til at saette smarte, baeredygti­ge løsninger på dagsordene­n, samt hvordan vi på samme tid kommer traengslen på vejene til livs. For os er det dog uklart, hvordan erhvervspl­anen løser disse problemer. Planen ser mere på erhvervsli­vet med bureaukrat­øjne og ikke med erhvervsli­vets briller på.

Erhvervspl­anen skal endvidere vaere med til at saette fokus på, hvordan vi får håndteret, at flere borgere og større erhvervsak­tivitet i Aarhus i fremtiden skaber øget traengsel. I 2050 er udsigterne for Aarhus, at indbyggert­allet vil stige til 450.000 borgere, mens tallet for arbejdspla­dser vil runde de 250.000. Planen er desvaerre ikke fyldestgør­ende i forhold til, hvordan byen løser den infrastruk­turelle traengsel.

Planen ser mere på erhvervsli­vet med bureaukrat­øjne og ikke med erhvervsli­vets briller på.

Planen er reelt en gengivelse af tidligere erhvervspl­aner – nu bl.a. tilsat socialdemo­kraternes seneste politiske “påfund” – baeredygti­ghed. For Venstre er det vigtigt at pointere, at baeredygti­ghed ikke blot er en ny salgsmetod­e, men reelt en kamp vi kaemper for byens fremtiden. Vi skal udnytte vores staerke position også inden for greentech og inden for arbejdet med drikkevand.

Venstre ønsker at støtte en erhvervspl­an med ambitiøse initiative­r inden for cleantech samt den grønne omstilling, men planens egentlige formål må endvidere vaere at skabe vaekst for byen. Desuden ønsker vi heller ikke en plan, som overser det enorme infrastruk­turelle behov, som Aarhus Kommune har brug for, for at vi kan komme traengsels­udfordring­erne til livs.

Vi ser frem til at se de mange spaendende høringssva­r.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark