Jyllands-Posten

Den er langtfra hjemme

Der blev torsdag indgået en revideret brexit-aftale, men selv om der var enighed i Bruxelles, bliver det svaert at få vedtaget aftalen i London.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

Man må håbe, at de har staerke fingre i Downing Street.

For hvis premiermin­ister Boris Johnson skal have den reviderede brexit-aftale igennem Underhuset, skal der masseres godt og grundigt i de kommende timer. Allerede lørdag formiddag samles de britiske politikere for at stemme om den aftale, som briterne torsdag indgik med EU.

På forhånd ser det svaert ud at få aftalen stemt igennem Underhuset.

Først afviste regeringen­s støttepart­i, det nordirske DUP, i to omgange i løbet af torsdagen at stemme for aftalen, som partiet mener underminer­er unionen mellem Storbritan­nien og Nordirland, og der var torsdag aften intet, der tydede på, at det vil lykkes at få DUP tilbage i folden. Dernaest afviste både Labour, liberaldem­okraterne og de skotske nationalis­ter på forhånd aftalen.

Boris Johnson har brug for 320 ja-stemmer, og i øjeblikket kan regeringen kun vaere nogenlunde sikker på opbakning fra 287 konservati­ve. Selv hvis DUP bliver overbevist, skal Boris Johnson bruge det naeste døgns tid på at overbevise de 21 konservati­ve, der blev smidt ud af partigrupp­en i september, overbevise de mest ivrige brexit-tilhaenger­e, der kan synes, at aftalen er for blød, og overbevise en raekke medlemmer af Labour. Torsdag aften tyggede både de konservati­ve oprørere, de konservati­ve brexittilh­aengere og Labour-medlemmer på, om de vil stemme for.

Ikke mere at forhandle om

Boris Johnson vil slå på, at både briterne og EU har strakt sig så langt som overhovede­t muligt, så det er enten denne aftale eller ingen aftale. Og at det ikke giver mening at udskyde brexit-datoen den 31. oktober, fordi der ikke er mere at forhandle om.

Under alle omstaendig­heder rejser der sig på ny en raekke spørgsmål om, hvad der vil ske, hvis Underhuset igen – for fjerde gang – afviser en indgået EU-aftale?

For det første bliver Boris Johnson tvunget tilbage til EU for at bede om en udsaettels­e af brexitdato­en den 31. oktober. Han har tidligere naegtet, at han vil gøre det, men signalerne fra regeringen har vaeret modsatrett­ede. Hvis Johnson naegter, ender sagen formentlig i den britiske højesteret.

Det kan for det andet ende med en mistillids­afstemning mod Boris Johnson, der kan udløse et parlaments­valg. Ved et valg skal Boris Johnson så ud at forsvare aftalen over for vaelgerne.

For det tredje overvejer flere partier at samle flertal for at sende den indgåede aftale ud til en folkeafste­mning.

Alt sammen mulige scenarier, hvis ikke massagen lykkes.

 ??  ?? Storbritan­niens premiermin­ister, Boris Johnson, på vej vaek efter et pressemøde torsdag i Bruxelles, hvor EU-topmødet blev praeget af brexit. Foto: Ritzau Scanpix
Storbritan­niens premiermin­ister, Boris Johnson, på vej vaek efter et pressemøde torsdag i Bruxelles, hvor EU-topmødet blev praeget af brexit. Foto: Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark