Jyllands-Posten

Ledige på kontanthja­elp er ikke altid klar til et job

- NATASJA THRANE VIUM RASMUSSEN natasja.t.v.rasmussen@jp.dk

Knap 36.000 personer blev i første halvår af 2018 ramt af enten kontanthja­elpsloftet, 225-timersregl­en eller af begge dele. Det viser en analyse, der er foretaget af Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d (AE) for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation (FH).

I 2016 indførte politikern­e økonomiske stramninge­r over for kontanthja­elpsmodtag­ere, bl.a. kom kontanthja­elpsloftet, som saetter graenser for, hvor meget man må modtage samlet i sociale ydelser. Analysen viser, at 84 pct. af de kontanthja­elpsmodtag­ere, der i 2018 fik skåret i deres ydelser grundet kontanthja­elpsloftet, ikke var jobparate, men aktivitets­parate – forstået på den måde, at de ikke var i stand til at påtage sig et ordinaert arbejde inden for tre måneder.

Naestforma­nd i FH Majbrit Berlau mener, at »der er staerkt behov for at forny kontanthja­elpssystem­et« med hentydning til den ydelseskom­mission, som regeringen vil nedsaette.

Når man ser på, hvordan kønsfordel­ingen er, kan man konstatere, at 70 pct. af dem, der er ramt af kontanthja­elpsloftet, er kvinder, mens omtrent 60 pct. af maendene er ramt af 225timersr­eglen. Der også taget højde for dem, der er berørt af begge dele. Overordnet set er der en overvaegt af kvinder i analysen, da i alt 60 pct. af de repraesent­erede er kvinder.

Datagrundl­aget for analysen er AE’s beregninge­r udført på baggrund af Danmarks Statistik samt Beskaeftig­elsesminis­teriets to datasaet vedrørende personer, der er ramt af hhv. kontanthja­elpsloftet og 225-timersregl­en. Desuden er Beskaeftig­elsesminis­teriets forløbsdat­abase, Dream, som er en database, der indeholder beskaeftig­elsesoplys­ninger, anvendt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark