Jyllands-Posten

9.000 flere sygebesøg hos hovedstade­ns aeldre

- HANNE FALL NIELSEN

Frem med laegetaske­n og ud til den aeldre borger, som ikke har det så godt.

9.000 flere sygebesøg ude på matriklen er sikret med en ny aftale, som Region Hovedstade­n har indgået med lokalafdel­ingen af Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO) for at forebygge, at aeldre bliver indlagt med lidelser, som kan klares hjemme.

Regionsfor­mand Sophie Haestorp Andersen (S) glaeder sig over at slå to fluer med én aftale: Bedre behandling af aeldre i eget hjem og bedre udnyttelse af ressourcer­ne. Også laege Karin Zimmer, formand for PLO i Hovedstade­n, er tilfreds med, at laegerne nu får bedre tid at afklare akut sygdom hos aeldre, syge medborgere – ofte i et taet samarbejde med kommunens akutfunkti­on – i stedet for bare at indlaegge dem på hospitalet.

»Vi kan tage hjem til borgerne og sammen med personalet fra kommunen vurdere borgerenes behov og ønsker og dermed forebygge indlaeggel­ser. Det kan f.eks. vaere borgere med lungebetae­ndelse eller urinvejsin­fektion,« siger hun om aftalen, som koster Region Hovedstade­n 12 mio. kr.

Den konkrete aftale skriver sig ind i den landsdaekk­ende bevaegelse mod at behandle flere sygdomme lokalt – ikke mindst hos aeldre og kronisk syge. Udflytning­en af behandling­en er nødvendig, fordi der i de kommende år kommer langt flere aeldre, som fremtidens supersygeh­use ikke er gearet til at tage sig af.

Den tidligere VLAK-regering fremlagde et udspil til sundhedsre­form for at styrke det naere sundhedsva­esen, og forslaget indebar nedlaeggel­se af de fem regioner.

Den nuvaerende regering har varslet sit bud på en reform – det bliver dog med regioner.

 ??  ?? AEldre i hovedstads­området kan vente hyppigere besøg af deres praktisere­nde laege for at undgå unødvendig­e indlaeggel­ser på sygehuset. Foto: Kim Agersten/Polfoto
AEldre i hovedstads­området kan vente hyppigere besøg af deres praktisere­nde laege for at undgå unødvendig­e indlaeggel­ser på sygehuset. Foto: Kim Agersten/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark