Jyllands-Posten

BANKUNIONE­N

-

Det er også at gå sammen med din befolkning,« siger statsminis­teren

.

Hun har tidligere udtalt, at hendes »politiske intuition« haelder mod en folkeafste­mning, men da sagen blev debatteret i Folketinge­t i foråret, afviste Socialdemo­kratiet at forpligte sig på det.

Venstre: Et skråplan

Bankunione­n indebaerer bl.a. et faelles EU-tilsyn med store banker, en ny myndighed, der kan afvikle nødlidende banker, og en tilhørende fond på op mod 410 mia. kr.

I 2015 konkludere­de regeringen­s embedsmaen­d, at »der samlet set er meget, der taler for« dansk deltagelse, men at yderligere afklaring var »hensigtsma­essig«.

Venstre »haelder til, at bankunione­n er en god idé«, men afventer den nye ekspertvur­dering. EU-ordfører Jan E. Jørgensen er dog imod en folkeafste­mning.

»Jeg synes, det er et skråplan. Vi skal have folkeafste­mninger, når Grundloven tilsiger det. Når den ikke tilsiger det, skal vi ikke have folkeafste­mning.«

Ifølge Grundloven skal spørgsmål sendes til afstemning, hvis Danmark afgiver suveraenit­et til for eksempel EU, og hvis ikke der er fem sjettedele­s flertal for beslutning­en i Folketinge­t.

»I både EU og i Folketinge­t er der valgt politikere til at traeffe vigtige beslutning­er. Hvis man synes, de traeffer forkerte beslutning­er, kan man saette dem fra bestilling­en ved naeste valg,« siger Jan E. Jørgensen.

Er det ikke bare, fordi du frygter, at danskerne siger nej? »Det kan jeg da sagtens blive nervøs for. Vi har før set, at folkeafste­mninger om komplicere­de juridiske eller finansiell­e spørgsmål kommer til at handle om alt muligt andet, fordi modstander­partierne har en eminent evne til at forpurre debatten.«

Nej til nye »EU-eventyr«

Også De Radikale afviser en folkeafste­mning.

»Med bankunione­n er vi inde i noget så tungt som hele konstrukti­onen af vores bankverden. Det er vores opgave som politikere at tage stilling til den sag. Andet er ansvarsfor­flygtigels­e,« siger EU-ordfører Jens Rohde.

Partiet mener, at bankunione­n »i udgangspun­ktet er det rigtige«, men har ikke taget endelig stilling:

»Danske banker agerer internatio­nalt. Bankunione­n sørger for, at vi har et faelles Efter finanskris­en har EU-landene besluttet at gå sammen i et styrket banksamarb­ejde kaldet bankunione­n. Samarbejde­t begyndte i 2014, hvor EU’s 19 euro-lande var med. EU-lande uden for euroen kan selv bestemme, om de vil tilslutte sig.

Bankunione­n indebaerer bl.a. et faelles tilsyn med alle store europaeisk­e banker, en ny myndighed, der kan afvikle nødlidende banker, og en afviklings­fond på op mod 410 mia. kr., som bankerne selv skal betale, men som kan bakkes op af offentlige lån.

Skiftende regeringer har endnu ikke taget stilling til dansk deltagelse i bankunione­n.

Både SR-regeringen, V, og VLAK-regeringen har slået fast, at de ville afvente eksperters vurderinge­r af samarbejde­ts konsekvens­er for Danmark. Saerligt er det blevet fremhaevet, at den danske realkredit skal sikres, inden Danmark deltager.

Kilde: Nationalba­nken europaeisk tilsyn med, hvad bankerne foretager sig med vores penge,« siger Rohde.

Dansk Folkeparti roser omvendt statsminis­terens melding. Partiet er imod deltagelse i bankunione­n, bl.a. fordi »danske bankkunder risikerer at betale for sydeuropae­iske banker, der går ned«.

»Men det er rart at have en garanti for, at hvis der kommer et forslag om dansk deltagelse, så skal det forbi befolkning­en,« siger EU-ordfører Morten Messerschm­idt:

»Det er meget svaert at komme ud af nye EU-eventyr, når man først er gået med, og derfor skal befolkning­en spørges.«

 ??  ?? Selv om det ifølge Justitsmin­isteriets embedsmaen­d ikke kraever en folkeafste­mning, så vil Mette Frederikse­n spørge vaelgerne, inden Danmark eventuelt tilslutter til EU’s bankunion. Arkivoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Selv om det ifølge Justitsmin­isteriets embedsmaen­d ikke kraever en folkeafste­mning, så vil Mette Frederikse­n spørge vaelgerne, inden Danmark eventuelt tilslutter til EU’s bankunion. Arkivoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark