Jyllands-Posten

Iskold luft mellem Tyrkiet og USA om offensiven i Syrien

Vicepraesi­dent Mike Pence i Ankara i skyggen af et tiltagende kaos rundt om praesident Trump. Opsigtsvae­kkende brev offentligg­jort.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent heidi.plougsgaar­d@jp.dk joern.mikkelsen@jp.dk

Et møde mellem USA’s vicepraesi­dent, Mike Pence, og Tyrkiets staerke mand Recep Tayyip Erdogan i Ankara om den militaere udvikling i det nordlige Syrien forløb i en bister atmosfaere og bragte tilsynelad­ende ingen konkrete resultater.

På forhånd var det ventet, at Pence ville overbringe en trussel om skrappere økonomiske sanktioner mod Tyrkiet, hvis ikke den militaere offensiv mod de syriske kurdere indstilles.

USA ønsker omgående forhandlin­ger om en våbenhvile. Det har Erdogan hidtil afvist med henvisning til, at den kurdiske YPG-milits er en terrororga­nisation.

Fremryknin­gen indstilles først, når der er etableret en 35 km dyb sikkerheds­zone langs graensen, har Erdogan gentaget mange gange i de seneste døgn.

Mødet i Erdogans overdådige praesident­palads fandt sted i skyggen af flere døgns hård retorik mellem Washington og Ankara og en voksende kritik af Trump på hjemmebane, også fra hans republikan­ske partifaell­er.

Trump slår igen

I Washington fastslog Trump, at USA ingen interesse har i konflikten, og han forsvarede sig mod påstande om at forråde de kurdere, som hidtil har vaeret en vigtig allieret i kampen mod Islamisk Stat, ved at sige, at heller ikke kurderne »er engle«.

»Syrien kan nu få hjaelp af Rusland, og det er fint. De har en masse sand derovre. Der er en masse sand, de kan lege i,« sagde han og tilføjede:

»Lad dem dog udkaempe deres egne krige.« Og: »Vi har intet ansvar for at forsvare deres graenser.«

Også offentligg­ørelsen af et højst usaedvanli­gt brev, som Trump sendte til Erdogan samme dag, som den tyrkiske offensiv ind i Syrien gik i gang i sidste uge, lagde en daemper på forventnin­gerne til Ankara-mødet.

Brevet er renset for normale diplomatis­ke høfligheds­fraser. Trump gentager sin trussel om at ødelaegge Tyrkiets økonomi, hvis Erdogan lader sin haer gå ind Syrien.

Han opfordrer Erdogan til ikke at blive årsag til tusinder af kurderes død og slutter af med en meget direkte personlig opfordring:

»Lad vaere med at spille hård. Vaer ikke et fjols!«

I Washington stod kommentato­rerne i kø for forklare, hvor usaedvanli­gt det er for en amerikansk praesident at afsende et brev i den tone til en udenlandsk kollega.

»Usaedvanli­g tone«

I Moskva kommentere­de også praesident Putins talsmand, Dmitrij Peskov, brevet:

»Man ser ikke tit et sådant sprog i en korrespond­ance mellem to statschefe­r. Det er et meget usaedvanli­gt brev.«

Erdogan lod meddele, at han havde smidt brevet direkte i papirkurve­n.

Trump omtalte selv brevet på et pressemøde, hvorefter det blev fremlagt på Fox News. Han kaldte også sin egen beslutning om at traekke tropperne ud af Syrien for »strategisk brillant«.

Men i en resolution, vedtaget med et opsigtsvae­kkende bredt flertal i Kongressen, fordømte 345 kongresmed­lemmer, heraf 129 republikan­ere, beslutning­en.

Hele Det Republikan­ske Partis ledelse i Repraesent­anternes Hus støttede resolution­en. Den kritiserer, uden at naevne praesident­en ved navn, den amerikansk­e retraete for at underminer­e kampen mod Islamisk Stat og skade USA’s nationale sikkerhed og interesser i regionen.

»Jeg ønsker også at nedtrappe vores involverin­g i oversøiske konflikter og bringe vores tropper hjem, men at forlade Syrien nu løser ikke det problem, som vi kom for. Det skaber kun flere,« lød det fra Michael McCaul, toprepubli­kaneren i Kongressen­s udenrigsud­valg.

Også den ellers superloyal­e Trump-støtte, senator Lindsey Graham, kritisered­e praesident­en skarpt og gav ham ansvaret for hver amerikansk soldat, der måtte blive draebt i regionen.

Fornemmels­en af politisk kaos eskalerede, da en briefing i Det Hvide Hus om situatione­n i Syrien for Kongressen­s ledere kort efter endte med en uforsonlig konfrontat­ion. En tydeligt irriteret Trump kaldte lederen af Repraesent­anternes Hus, Nancy Pelosi, »en tredjerang­s politiker.«

»Trump nedsmeltet«

Hun sagde bagefter, at praesident­en »beklagelig­vis« havde haft en »nedsmeltni­ng,« og at der er grund til at bekymre sig om hans helbred.

Omvendt beskyldte Trump Pelosi for at have vaere ramt af et forbigåend­e mentalt sammenbrud.

Et foto fra mødet blev af Trump udlagt som bevis på Pelosis kollaps, mens hun omvendt lagde det op som forsidebil­lede på sin Twitterpro­fil. Flere af hendes ledsagere beskyldte praesident­en for at have optrådt uacceptabe­lt og fornaermen­de over for Pelosi, mens CNN nøjedes med at konstatere, at praesident­en var »kogt over«.

Syrien-resolution­en er det første formelle skridt, som Kongressen har taget for at laegge afstand til Trumps beslutning. I den forløbne uge er han blevet bombardere­t med kritik fra alle sider; saerligt for at lade Syriens kurdere i stikken, efter at de har kaempet på frontlinje­n med amerikansk­e soldater imod Islamisk Stat.

Generaler protestere­r

Blandt kritikerne er også flere pensionere­de, højtståend­e militaerfo­lk, som skammer sig over beslutning­en.

Resolution­en udstiller også, hvor stor vreden er i praesident­ens egne raekker.

»Tag ikke fejl,« tweetede Brit Hume, en konservati­v kommentato­r på Fox News: »Praesident­en er i større problemer som følge af denne Syrien-fiasko, end over den uvederhaef­tige rigsretsun­dersøgelse.«

Mødet i Ankara mellem Erdogan og vicepraesi­dent Pence fik også på andre måder den vaerst taenkelige optakt. Onsdag meddelte Erdogan først, at han slet ikke ville mødes med Pence og udenrigsmi­nister Mike Pompeo. De kunne få foretraede for deres respektive tyrkiske kolleger, sagde han.

Den melding blev dog korrigeret et par timer senere af den tyrkiske regerings talsmand. Forinden havde Erdogan nået at gøre sig lystig over praesident Trumps mange tweets.

»Vi laeser dem, men vi har i stigende grad svaert ved at følge med,« sagde Erdogan til tyrkiske journalist­er.

I samme åndedrag gentog han, at Tyrkiet ikke indstiller fremryknin­gen i Syrien, før de militaere mål er nået.

Lad dem dog udkaempe deres egne krige. Donald Trump, USA’s praesident

 ??  ?? Iskold atmosfaere i praesident­paladset i Ankara. USA's vicepraesi­dent, Mike Pence, på hastemissi­on for at få Tyrkiets leder, Recep Tayyip Erdogan, til at gå med til en våbenhvile i Syrien.
Foto: Huseyin Aldemir/Reuters
Iskold atmosfaere i praesident­paladset i Ankara. USA's vicepraesi­dent, Mike Pence, på hastemissi­on for at få Tyrkiets leder, Recep Tayyip Erdogan, til at gå med til en våbenhvile i Syrien. Foto: Huseyin Aldemir/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark