Jyllands-Posten

Svenske socialdemo­krater vil saette en prop i indvandrin­gen

Antal, integratio­n og sammenhaen­gskraft. Svenske socialdemo­krater har taget hul på indvandrin­gsdebatten, som fik ny naering, da indenrigsm­inisteren havde besøgt en folkeskole.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Da Sveriges indenrigsm­inister, Ardalan Shekarabi, i slutningen af september var på vej hjem efter et besøg på Grönkullas­kolan i Alvesta, delte han sine tanker på Facebook. På skolen har 75 pct. af eleverne et andet modersmål end svensk. Den store opdeling er en trussel mod sammenhaen­gskraft, ligestilli­ng og tilliden i Sverige, mente ministeren.

»Det er en trussel mod alt det, som vi forbinder med velfaerdsl­andet Sverige,« skrev Shekarabi og oplistede ni punkter for en ny udlaending­epolitik.

Et af dem lød, at hvis integratio­nen skal lykkes, må indvandrin­gen begraenses. Et andet, at med ret skal følge pligt, og andre, at der skal saettes ind med nultoleran­ce over for de såkaldte aeresbegre­ber, og at der skal saettes en stopper for, at der kan oprettes religiøse friskoler.

Med sit opslag bidrog Shekarabi, der for nylig blev udnaevnt til socialmini­ster, som den første topsociald­emokrat til en debat, som laenge har ligget under overfladen; spørgsmåle­t om, hvor mange indvandrer­e Sverige kan klare, og hvad man skal stille op med dem, som nu bor i Sverige.

Ardalan Shekarabi har iransk baggrund og er selv kommet til Sverige som flygtning. Han er ifølge flere svenske medier et varmt bud til at efterfølge Stefan Löfven som Socialdemo­kraternas partiforma­nd.

Borgmestre på banen

På banen rykkede prominente socialdemo­kratiske borgmestre:

»Vi bliver nødt til at spørge os selv om, hvor mange Sverige kan klare at modtage,« lød det i dagbladet Dagens Nyheter fra Jimmy Jansson, borgmester i Eskilstuna.

Over for Svenska Dagbladet kaldte borgmester­en det befriende, at der fra en topplacere­t socialdemo­krat omsider var lydhørhed for det, som borgmester­en havde forsøgt at udtrykke i flere år. At der er en graense for, hvad kommunerne kan klare.

Han er enig i, at Sverige skal stramme reglerne:

»Når Sverige er generøs, så søger folk hertil. Vi bliver nødt til at harmoniser­e med de øvrige nordiske lande,« lød det.

Han og Shekarabi mødes med modargumen­ter fra socialdemo­krater, som holder på, at Sverige skal have et humant menneskesy­n, og at partiet ikke skal løbe efter Sverigedem­okraterne, Sveriges indvandrer­kritiske parti, som fik 17,53 pct. af stemmerne ved rigsdagsva­lget for et år siden og blev Sveriges tredjestør­ste parti. Men under et besøg i Skåne i sidste uge, meldte også statsminis­ter Stefan Löfven sig i koret:

»Vi skal ikke have flere flygtninge. Vi skal have faerre, og dem, som kommer hertil, skal hurtigere i arbejde,« lød det fra Löfven til Sydsvenska­n.

Det fik regeringsp­arteren Miljøparti­et til at fastslå, at statsminis­teren ikke talte på regeringen­s vegne:

»Det er Socialdemo­kraternes politik, ikke regeringen­s,« lød det fra partitalsm­and og boligminis­ter Per Bolund på Facebook.

Stefan Löfvens pressesekr­etaer, Gösta Brunnander, afvaergede ifølge Dagens Nyheter kritikken med, at Löven ikke udtalte sig som statsminis­ter, men som socialdemo­kratisk partiforma­nd.

Under flygtninge­krisen i 2015 var Sverige først et af de lande, som åbnede for asylsøgere, men da presset blev for stort, blev der indført graensekon­trol mod Danmark. Dengang lød det fra socialdemo­kraterne, at der kun var tale om midlertidi­ge foranstalt­ninger for at få et pusterum.

Ardalan Shekarabi rammer ifølge Svenska Dagbladet en gryende debat hos Socialdemo­kraterna. Den socialdemo­kratiske taenketank Tiden bad i midten af september tidligere partisekre­taer Lars Stjernkvis­t om at skrive et oplaeg til en ny udlaending­epolitik. Spørgsmåle­t om antal står centralt i opgaveform­uleringen.

Efter valget i september, hvor Socialdemo­kraterna indkassere­de et historisk dårligt valg med 28,26 pct. af stemmerne, er der gang i analyserne om, hvorfor partiet mister de klassiske arbejderva­elgere. Tidligere viceminist­er Irene Wennemo peger i tidskrifte­t Kvartal på, at Socialdemo­kraterna anlagde en forkert strategi ved at gå hårdt op med Sverigedem­okraterne. Både hun og LOøkonom Torbjörn Hållo henviser til de danske socialdemo­krater, der indledte et samarbejde med Dansk Folkeparti.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark