Jyllands-Posten

Catalonier­ne forbereder generalstr­ejke

Efter flere dages uro formaner Catalonien­s praesident, Quim Torra, til, at demonstrat­ionerne foregår fredeligt. Samtidig laegger han op til fornyet kamp om løsrivelse.

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Situatione­n spidser til i Catalonien, og torsdag forsøgte praesident Quim Torras, angiveligt efter hårdt pres fra den spanske regering i Madrid, at laegge en daemper på de urolige gemytter. Meldingen kom efter flere dages uro i den nordøstspa­nske region. 10 biler blev ifølge dagbladet El Pais sat i brand i Barcelona, og Catalonien­s politi meddelte, at der var kastet med molotovcoc­ktails.

Demonstran­ter har siden mandag, da dommene mod de catalonske politiske ledere og aktivister blev offentligg­jort, forsøgt at blokere Barcelonas internatio­nale lufthavn. Adskillige fly er aflyst, og fra dansk side opfordrer Udenrigsmi­nisteriet danskere, som befinder sig i Catalonien, til at følge situatione­n nøje.

På vejene mod Barcelona deltager store menneskema­engder i demonstrat­ioner, som efter planen skal mødes på Jardinets de Gracia i Barcelona fredag klokken 17. Samme dag er der lagt op til generalstr­ejke i Catalonien.

Kraever folkeafste­mning

Men Quim Torras havde også et andet budskab: Kampen for løsrivelse er ikke opgivet. Allerede i denne regeringsp­eriode lover han at udskrive en ny folkeafste­mning om løsrivelse. Den forrige folkeafste­mning, som blev holdt den 1. oktober 2017, var erklaeret forfatning­sstridig, og det er netop organiseri­ngen af denne, som Spaniens højesteret takserede til faengselss­traffe på op mod 13 år for de mennesker, som stod bag den.

Quim Torras har ifølge det catalonske nyhedssite VilaWeb ikke opbakning fra Catalonien­s store, gamle løsrivelse­sparti, ERC, til sin plan. Herfra lyder det, at tiden ikke er inde til at udstikke datoer.

I Madrid er fungerende premiermin­ister Pedro Sánchez under hårdt pres for at gribe ind.

Spanien skal til valg den 10. november, og Albert Rivera, som er leder af partiet Ciudadanos, der fører en hård kurs over for Catalonien, har ifølge El Pais bebrejdet premiermin­isteren, at han tøver med at saette Catalonien under administra­tion fra Madrid.

Quim Torras mere end antydede i sin tale, at de voldsomme urolighede­r skyldtes provokatør­er. Det blev senere blankt afvist fra Spaniens regering.

 ??  ?? Demonstrat­ioner finder sted flere steder i Catalonien, her ved universite­tet i Barcelona. Foto:
Jon Nazca /Reuters
Demonstrat­ioner finder sted flere steder i Catalonien, her ved universite­tet i Barcelona. Foto: Jon Nazca /Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark