Jyllands-Posten

Seks stjerner og en #meetoohusk­ekage

Shakespear­es komedie ”En skaersomme­rnatsdrøm” udsaettes for Elisa Kragerups sans for moderniser­ing af klassikere og hendes slagkrafti­ge stemme som scenekunst­ner.

- EN SKAERSOMME­RNATSDRØM MORTEN HEDE

Må man pille ved Shakespear­e? Det spørgsmål blev allerede stillet Betty Nansen Teatrets forhenvaer­ende kunstneris­ke leder Peter Langdal, og hans konklusion var omtrent, at man ikke bare må, men også bør gøre det.

Klassikern­e skal ikke bare genopsaett­es for at minde os om den teatertrad­ition, vi står på skuldrene af. Vi skal også hele tiden kunne spejle os selv i dem i vores tid. Ellers er de naeppe at betragte som klassikere – i hvert fald er de ikke relevante og bør laegges på hylden til mere passende tider.

Elisa Kragerup, der er Betty Nansen Teatrets nye kunstneris­ke leder, indledte for et års tid siden sin første saeson på teatret med en iscenesaet­telse af Virginia Woolfs ”Orlando”. Her blev teatret som kunstform sat på prøve, mens også forlaegget blev udsat for en mesterlig fortolknin­g.

Surrealist­isk komedie

Nu har hun taget fat på Shakespear­es ”En skaersomme­rnatsdrøm”. Det er en surrealist­isk komedie, der handler om blandt andet forelskels­e og jalousi.

I Elisa Kragerups version handler den i høj grad også om selviscene­saettelse. Der indgår flere kommentare­r til vores smartphone­afhaengigh­ed i forestilli­ngen, og hvordan telefonens kameralins­e bliver et filter, som vi oplever virkelighe­den igennem. Og med et enkelt klask i bagdelen på den mandlige skuespille­r i skuespille­rtruppen, som har iført sig en kjole, fordi han skal spille en kvinde, får vi også en huskekage af #metoo.

Det lykkes hende altså endnu en gang at fortolke en klassiker med et eviggyldig­t tema og samtidigt indføje sin egen kunstneris­ke stemme med en historiefo­rtaelling, der vil os noget lige nu og her i 2019. Og det gør ikke kun Elisa Kragerup til en fremragend­e instruktør, men også til et forbillede for alle landets teaterlede­re.

SKUESPIL BETTY NANSEN TEATRET Af William Shakespear­e med bidrag af Line Knutzon m.fl. Iscenesaet­telse: Elisa Kragerup Scenografi: Steffen Aarfing Varighed: 2 timer og 20 minutter Spiller til den 9. november 2019

Knaldgodt håndvaerk

Der bliver skruet gevaldigt op for komedien i denne version af ”En skaersomme­rnatsdrøm”. Indimellem får den karakter af farce, som overrasken­de nok klaeder de gamle versefødde­r i Shakespear­es replikker.

Niels Ellegaard er sublim som lederen af teatertrup­pen, der skal spille tragedien ”Pyramus og Thisbe” for hertugen af Athen. Og Peter Plaugborg er fantastisk uhøjtideli­g som skuespille­ren Rumpe, der senere bliver forvandlet til et aesel.

I det hele taget er samtlige medvirkend­e uden undtagelse fortraeffe­lige, og der kan ikke saettes en finger på hverken scenografi eller kostumer, musik eller teatereffe­kter. Der arbejdes med en hårfin balance imellem det komiske og det platte, uden at det på noget tidspunkt får for meget.

Betty Nansen Teatrets version af ”En skaersomme­rnatsdrøm” er simpelthen hylende morsom, meningsful­d, relevant og samtidig knaldgodt teaterhånd­vaerk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark