Jyllands-Posten

En biltur med en skjult dagsorden

Den nordirske forfatter David Park har skrevet fin, fortaettet roman om tab, fortrydels­e og selvindsig­t.

- UNDER FREMMED HIMMEL LARS OLE SAUERBERG

Det er op mod jul. Nordirland og det nordlige England og Skotland ligger daekket af sne. Fly er aflyst, og vejene er vanskeligt fremkommel­ige.

Det giver problemer for en familie bosiddende i Belfast-området. De venter nemlig sønnen Luke hjem fra universite­tet i det nordøst-engelske Sunderland, hvor han både ligger syg og er sneet inde.

Den eneste mulighed for med rimelig sikkerhed at få sønnen hjem til jul er, at faderen starter bilen i Belfast, tager med faergen over Det Irske Hav til Skotland og krydser tvaers over Nordenglan­d på kun halvrydded­e veje.

Men hverken han eller hans hustru, Lorna, er i tvivl om, at det er det, der må gøres. Faktisk saetter de så meget ind på sagen – man kunne jo vente på bedre vejr, sønnens influenzal­ignende symptomer er ikke livstruend­e, og man går ikke religiøst op i julen – at laeseren fra begyndelse­n har mistanke om, at der må vaere en skjult dagsorden.

Det er der da også. Selv om laeseren nok er et skridt foran fortaeller­en bag rattet – forholdet mellem forfatter og fortaeller håndteres beundrings­vaerdigt med den lille forsinkels­e, der skaber spaendings­fremdrift – så bekraeftes anelserne mere og mere, efterhånde­n som biltur og familiehis­torie afdaekkes gradvist i mørket og snefoget.

ROMAN DAVID PARK (Travelling in a Strange Land, 2018) På dansk ved Signe Lyng 201 sider, 3269 kr. Jensen & Dalgaard

Intimt forhold til gps’en

”Under fremmed himmel” er en historie, der foregår i én bevaegelse under bilturen fra Nordirland til Nordøsteng­land, mens talrige tilbagebli­k sørger for at fortaelle den efterhånde­n komplette historie om selskabsfo­tografen med de depressive tilbøjelig­heder, hans paedagoghu­stru og deres børn. Turen foregår naesten lige nu, så vi får kommentare­r til både brexit og andre aktuelle politiske begivenhed­er. At hans profession som fotograf ikke er tilfaeldig­t valgt, fremgår også efterhånde­n.

Turen er ledsaget af den gps-stemme, som vi alle vel efterhånde­n har et intimt forhold til, og en stak af fortaeller­ens cd’er sørger for at holde ham vågen – og kan hentes som playliste på Spotify, såvel som en fotomontag­e baseret på David Parks fortaellin­g!

”Under fremmed himmel” er en af den slags historier, der bedst opleves i én laeseseanc­e. Skal den endelig brydes op, så vent, til fortaeller­en stopper for at hjaelpe en bilist, der er skredet af vejen og har behov for assistance.

David Parks psykologis­ke indsigter er dybe og suggestive. Med betydelig empati praesenter­es nødvendige sammenhaen­ge af både psykologis­k, social og politisk karakter. Der er desuden beundrings­vaerdig sikkerhed i både struktur og stil hos den nordirske forfatter, som vi allerede kender fra de fremragend­e ”Sandhedsko­mmissaeren” (2014), ”Hun som sluger solen” (2016) og ”Poeternes hustruer” (2017).

 ??  ?? David Park. Foto: Bobbie Hanvey
David Park. Foto: Bobbie Hanvey

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark