Jyllands-Posten

Hvis du er pessimist, er der bare nogle ting, du ikke får glaede af

- SOULAIMA GOURANI

vigtigt for forståe lsen af, hvorfor nogle mennesker ikke er i stand til at aendre sig og ikke får den succes i livet, de fortjener.

Der er en enhed i hjernen, som hedder RAS. Den er en slags termostat, der mål er niveauet for negative og positive følelser. Når der er en overvaegt af negative følelser, så tror RAS, at der er fare på faerde, og så lukker den for de dele af hjernen, hvor de mere avancerede kognitive processer sidder.

Den lukker for områd er som avanceret opgaveløsn­ing, for evnen til at kunne samarbejde, for evnen til at taenke langsigtet og for fleksibili­tet og kreativite­t. Lige de følelser. Jeg taler ikke kun om positiv taenkning.

Det er det her med, at hvis bare jeg tager ja-hatten på, hvis bare attituden er i orden, så sender jeg god energi ud, og så får jeg mere succes ifølge en eller anden karmalov. Hvorimod hvis jeg har nejhatten på, hvis jeg synes, noget ikke er i orden, så sender jeg dår lig energi ud og får mere dår ligdom tilbage.

Det er en absurd form for tankecensu­r. I dens yderste konsekvens betyder den, at det er selvforsky­ldt, hvis folk er langtidsle­dige eller får kraeft. Så er det bare, fordi de ikke har en positiv tilgang til livet.

Nej, man må gerne vaere negativ. Negative følelser kan vaere vrede eller savnet af noget. Hvis man er vred og prøver at tvinge sig selv til at vaere positiv, så mister man en dimension i livet.

Det er dog vigtigt at vaere konstrukti­v, og man kan godt arbejde med at traene det her med at have flere positive følelser. Man skal fokusere på at laegge til på plussiden, og det kan man for eksempel gøre ved at traene sin optimisme.

Mennesket har tendens til at prioritere de negative eller truende ting først. Vi ser problemern­e først.

Ulempen er, at vi kommer til at lukke ned for de evner, der skal hjaelpe os videre: opgaveløsn­ing, evne til at taenke langsigtet og evnen til samarbejde. Har du mange negative følelser, beskytter du dig selv. Positive følelser åb ner dig derimod og gør dig mere fremtidspa­rat.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark