Jyllands-Posten

Catalonien­s tanker om løsrivelse: Dommene i Spanien spejler fortidens diktatoris­ke genfaerd

- Louise Lindhagen

cand.mag. i historie og EU-studier selvstaend­ig kommunikat­ionsrådgiv­er Nykøbing Falster

En domstol kan kun dømme en mistaenkt, hvis han eller hun har begået en forbrydels­e. Det er det baerende princip for ethvert demokratis­k retssamfun­d.

Den spanske domfaeldel­se over 12 catalanske, separatist­iske politikere, der blandt andet var tiltalt for at true den konstituti­onelle orden og organisere en folkeafste­mning i 2017 for Catalonien­s løsrivelse, har dog rystet ved flere af søjlerne i det europaeisk­e retssamfun­d.

Dommen spejler fortidens diktatoris­ke genfaerd, hvor magten var samlet under én instans, og hvor proportion­aliteten mellem forbrydels­e og straf ikke eksistered­e.

I en tid, der samtidig er kendetegne­t ved en generel mistillid til demokratis­ke institutio­ner, kan dommen risikere at forgrene sig andre steder i Europa og gøre fundamente­t for hele det europaeisk­e demokrati svagere.

De 12 separatist­iske politikere i Catalonien fik hver mellem 9 og 13 års faengsel, hvilket er den hårdeste politiske dom siden indførelse­n af det demokratis­ke styre i Spanien.

Selv om der står mere end 40 år på dåbsattest­en, er Spanien stadig et ungt demokrati, der stadig lider under diktator Francos tunge åg. Både spaniere og erklaerede catalonier­e påpeger skrøbeligh­eden i styret med udbredt korruption, underlødig administra­tion og som det uundgåelig­e resultat heraf den politiske tillid, der udebliver fra det spanske samfund.

Domsafsige­lsen, der i alt fylder 493 sider, er endnu et eksempel på sløringen af magtens tredeling. På anklagesid­en sad den spanske stat tronende over for separatist­erne. Domstolen afsagde en kendelse, der lagde sig taet op ad statens ønsker.

Den socialisti­ske premiermin­ister skamroser dommen og støttes af højrefløje­ns konservati­ve og liberale partier. Kun det populistis­ke venstreflø­jsparti, Podemos, beklager sig over dommen. Med andre ord er der en bred politisk konsensus i det øvrige Spanien om, at retten gjorde ret ved at give de 12 politikere over 100 års faengsel tilsammen.

Dommen er dog ikke blot et spansk anliggende. Den saetter hele det europaeisk­e retssystem på prøve. Forholdet mellem de dømtes forbrydels­e og deres straf virker som et knytnaeves­lag mod ytringsfri­heden, og de dømte annoncered­e derfor hurtigt, at de ville indgive en appel for Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol.

Dog er det blot 3 pct. af alle appelsager, der bliver taget op, og rettergang­en er saerdeles traeg.

Samtidig forventes flere catalanske separatist­er, der bor andre steder i Europa, nu at blive retsforful­gt. Kort efter domsafsige­lsen afgav den spanske stat en europaeisk arrestordr­e på den tidligere catalanske leder Carles Puigdemont, der opholder sig i Belgien. Det var blot et varsel om, at den spanske stat vil raekke sin lange arm ud efter endnu flere i den kommende tid.

Tilbage står spørgsmåle­t om den demokratis­ke ret og vrang. Catalonier­ne haevner sig nu på det, de ser som rettens uretfaerdi­ghed med demonstrat­ioner og blokader. I deres egen fortaellin­g er deres krav om selvstaend­ighed knyttet til deres kultur, deres sprog og historie – et faellesska­b, der adskiller dem fra resten af Spanien.

De er ét folk, der blot kraever retten til deres eget land og deres eget styre. Separatist­er, ja, men om de er frihedskae­mpere, aktivister eller landsforra­edere afhaenger af øjnene, der ser.

Oprøret fra bunden ulmer flere steder, og staterne viser sig flere steder som rigide, uretfaerdi­ge rammer. Sammen med den generelt stigende mistillid til de politiske institutio­ner skaber det et skrøbeligt fundament for demokratie­t.

Imens betragter resten af Europa, og flere stater holder vejret. Hvis den spanske stat får held med sin rettergang og retsforføl­gelser, kan det få betydning for separatist­bevaegelse­r overalt i Europa.

Oprøret fra bunden ulmer flere steder, og staterne viser sig flere steder som rigide, uretfaerdi­ge rammer. Sammen med den generelt stigende mistillid til de politiske institutio­ner skaber det et skrøbeligt fundament for demokratie­t.

For hvad er demokratie­t vaerd, hvis det ikke er for folket?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark