Jyllands-Posten

Slut med reklamer for kviklån og gambling

-

Når Søren Gade i Jyllands-Posten (13/10) anbefaler et totalforbu­d mod reklamer for kviklån og gambling på dansk og europaeisk niveau, rammer han hovedet på sømmet. Det bør ikke vaere tilladt at markedsfør­e et produkt, der giver sig ud for at vaere “drømmen om den store gevinst”, men som snarere indeholder ingrediens­erne til en økonomisk ruin.

Vi skal ikke forhindre, at virksomhed­erne er der, men vi bør forhindre, at virksomhed­erne kan bruge deres enorme kapital til at friste sarte sjaele. Noget, de gør i stor stil.

Over et halvt år er der brugt langt over 150 mio. kr. på markedsfør­ing fra gamblingvi­rksomheder­nes side (if. tal fra Kantar Gallup). Det er altså virksomhed­er, der har økonomi til at påvirke laesere, lyttere og seere – hvis de vil (og det vil de).

Der kan vaere gråzoner. Det er eksempelvi­s glaedeligt, at omkring 20 pct. af det, der spilles for i

Lotto, Eurojackpo­t osv., faktisk går til sportsfore­ninger og andre sociale aktivitete­r gennem de gamle tipsmidler.

Det er derfor også et selvmål af dimensione­r, når Unibet i sine reklamer får fodboldspi­lleren

Brian Laudrup til at sige: »Vi tager ikke en del af din gevinst og giver den vaek.« Dermed ikke sagt, at Danske Spil er uskylden selv. Men man kan trods alt have mere sympati for en virksomhed, der “tager en del af din gevinst og giver den vaek” – end med en virksomhed, der stolt praler med ikke at gøre det. Man kan mene om gambling og kviklån, hvad man vil – og vi skal have frihed til at bruge produktern­e. Men vi bør ikke råbe fra hustagene, at det er vaerd at bruge penge på.

Og hvis dem, der laegger sendetid og spalteplad­s til reklamer for de “nemme penge”, ikke selv kan nå frem til, at det er uetisk at reklamere for det, er dansk/europaeisk lovgivning den eneste vej frem.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark