Jyllands-Posten

Nu må vanviddet stoppe med saelerne

-

I nabolanden­e omkring Østersøen er der for laengst indført tilladelse til nedreguler­ing af de kaempebest­ande af saeler, der uden naturlige fjender har fået lov at brede sig uhaemmet de seneste mange år i danske farvande og åer. I Danmark er man som saedvanlig tøvende og henholdend­e. Man får naermest indtryk af, man lader DN-praesident Maria Reumert Gjerding styre.

Som nu, hvor nye fiskekvote­r er offentligg­jort, og vore profession­elle fiskere igen må se deres erhverv begraenset. De reducerede fiskebesta­nde skyldes dog ikke menneskeli­gt overfisker­i, men den vanvittige fortsatte totalfredn­ing af saelerne, der har rigelige maengder af frisk fisk til rådighed uden begraensni­nger.

Problemet har vaeret oppe at vende i Folketinge­t flere gange, men hidtil har der ikke vaeret nogen handling fra tidligere regeringer. Nu må den nye minister tage affaere. Det haster.

Da vi hverken har isbjørne eller spaekhugge­re i danske farvande, og vi bortset fra i Grønland ikke har saeler på middagsbor­det, må der simpelthen nedreguler­es ved skydning. Ja – men så siger “naturflipp­erne” i København, at saeler da er så søde med deres store, bløde øjne.

Nej, saeler er rovdyr, der aeder vore fisk. Så hvad vil I helst have på spiseborde­t i København – fisk eller sael? I Danmark ser vi nu en invasion af saeler i vore åer og vandløb, hvor de også uforstyrre­t holder festmåltid­er i ørred, laks og alle andre fiskearter. Romantiser­ingen af naturen har generelt taget overhånd. Vi ser det også med hvaler, der “synger” og er fantastisk­e dyr.

Javist er de det. Men de støvsuger også oceanerne for fisk, og da de også naesten er totalfrede­de, er de efterhånde­n blevet en (for) stor belastning for vi menneskers fiskeføde. Igen, der er naesten ikke tradition for at spise hvalkød – men det kan vi blive nødt til, hvis hvalfangst ikke genoptages i et vist omfang.

Og husk derude: Ser I en sael, så er den der ikke for at optraede for jer – men for at aede jeres mad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark