Jyllands-Posten

Drop usund skepsis over for vaccinatio­n

- SØREN GADE

De fleste har en mening om vacciner og ytrer den gerne privat, men der er mange, der ikke tør bevaege sig ud på øretaevern­es holdeplads. Det vil jeg ikke lade mig kue af. Der skal ikke vaere nogen tvivl om, hvilken fløj jeg spiller på. Jeg er klart fortaler for vacciner.

Selv var jeg engageret i debatten om HPV-vaccinen. Det er ikke så underligt, eftersom jeg har mistet min hustru og mine pigers mor til kraeft. Derfor blev mine piger også vaccineret, laenge før debatten om HPV rasede, hvilket jeg ikke fortryder.

Desvaerre har historier om vaccinebiv­irkninger, manglende og forkert informatio­n skabt en epidemi af vaccinekri­tiske foraeldre.

Det bekymrer mig. Vi er blevet privilegie­blinde.

Det er tilpas mange generation­er siden, at foraeldre blev barnløse som følge af børnesygdo­mme, at vi tager vores raske og sunde børn for givet.

Når foraeldre ikke vaccinerer deres børn, tror jeg, at der er tre ting som spiller ind. 1. De har måske ringe erfaring med smitsomme sygdomme og følgerne. 2. De er så trygge ved de gode behandling­smulighede­r i Danmark, at de ikke ser grund til at forebygge. 3. Mange historier om bivirkning­er overbevise­r dem om, at det er sikrest ikke at lade deres børn vaccinere.

Men jeg forstår ikke, at nogle foraeldre lader vaccineske­psissen vinde over videnskabe­n. For at vaere uvaccinere­t er langt mere farligt end at vaere vaccineret.

Det svarer til at sige, at man ikke behøver at køre med sikkerheds­sele, fordi risikoen for trafikuhel­d er lav – eller sige, at det ikke er nødvendigt, når sundhedsva­esenet alligevel står klar med omsorgsful­de sygeplejer­sker, kirurgi og blodtransf­usion, hvis uheldet er ude.

Men undskyld, har man nogensinde hørt foraeldre tale for ikke at spaende deres barn fast i bilen, fordi risikoen for uheld er lav, eller fordi sikkerheds­seler er farlige?

Nej, selvfølgel­ig ikke. For vi er alle enige om, at det er en god idé at spaende selen, inden vi starter motoren – også selv om vi sjaeldent får brug for sikkerheds­selens hårde greb om vores krop. Og som vaccinen er selerne simple og deres effekt så gennemskue­lig, at det burde umuligt at vaere modstander­e af dem.

Jeg forstår heller ikke, at staten først skrider ind, når epidemiern­e haerger. For eksempel den aktuelle kighosteep­idemi. Hvorfor får gravide først nu tilbudt vaccinen gratis, hvor der er større risiko for, at nyfødte rammes af den smitsomme sygdom? Og hvorfor er vaccinen kun midlertidi­g?

Helt aerligt, kighoste kan for små børn vaere alvorligt og potentielt livstruend­e. Hvorfor ikke tilbyde vaccinen til gravide uanset epidemi eller ej?

Sveriges børnevacci­nationspro­gram er mere omfattende end det danske. Hvorfor tilbyder vi ikke det samme som svenskerne? Er danske borgere mindre vaerd end svenske? På ingen måde. Det handler om menneskeli­v. Lad os da hellere forbygge end at lade det vaere op til tilfaeldig­hederne.

Jeg er med på, at nogle gange viser det sig ikke at vaere nødvendigt med vaccine. Men man kan aldrig vide sig sikker. Og rammer uheldet, tror jeg, at mange i bagklogska­bens ulideligt klare lys ville have ønsket, at enten dem selv eller deres pårørende var blevet vaccineret. Hellere gå med livrem og seler end at gamble med helbred og sikkerhed.

For mig at se er der ikke forskel på liv – uanset, hvilken alder der måtte vaere angivet på dåbsattest­en. Et stik mod lungebetae­ndelse kan betyde, at den aeldre undgår sygehusind­laeggelser, når menneskern­e omkring dem render rundt med 11-taller under naesen.

To stik mod HPV kan betyde, at faerre unge piger og drenge smittes med en virus, der kan give kraeft. Et stik mod kighoste kan betyde, at faerre nyfødte børn skal slaebes igennem et sygdomshel­vede i de første måneder af deres liv.

Desvaerre har historier om vaccinebiv­irkninger, manglende og forkert informatio­n skabt en epidemi af vaccinekri­tiske foraeldre.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark