Jyllands-Posten

Diversitet i ansaettels­en er en gordisk knude

- Nima Astanehdos­t

adm. direktør rekrutteri­ngsvirksom­heden Randstad

Lovgivning­en siger, at når virksomhed­er søger nye medarbejde­re, må der ikke diskrimine­res på køn, alder, etnicitet med videre – og heldigvis for det. Vi skriver 2019, og tanken om at skulle diskrimine­re på en eller flere af disse tre parametre virker absurd – for at bruge et ord, som Danmarks statsminis­ter for et par måneder siden anvendte. Men samtidig er det klart dokumenter­et, at øget diversitet i en organisati­on giver bedre resultater. Fra de danske lønmodtage­re lyder det ikke alene, at de foretraekk­er at arbejde i teams med en høj grad af diversitet, men også, at de bedste resultater opnås herved.

I en undersøgel­se fra os siger 86 pct. af de danske lønmodtage­re, at de foretraekk­er at arbejde i teams med stor aldersspre­dning. 84 pct. fastslår, at de bedste og mest innovative idéer bliver skabt i fora med stor aldersspre­dning – og måske allervigti­gst så fastslår 87 pct., at de bedste resultater opnås i teams med en høj grad af aldersspre­dning. Samtidig ved vi fra tidligere undersøgel­ser, at når det handler om diversitet på køn og etnicitet i teams, så bliver udfaldet omtrent det samme.

Stort set alle virksomhed­er arbejder i dag på at skabe de mest gunstige vilkår for at tiltraekke og fastholde medarbejde­re, så der er ingen tvivl om, at virksomhed­erne bør lytte til ovenståend­e tal. Men hvad gør man som virksomhed ved det i praksis? Når det er i strid med lovgivning­en at diskrimine­re, men når resultater­ne i en virksomhed på baggrund af diversitet samtidig forbedres?

De fleste virksomhed­er holder sig på den smalle sti ved at skrive i bunden af et stillingso­pslag, at de opfordrer alle uanset, køn, religion, alder, etnicitet etc. til at søge jobbet. Men hvad nu, hvis en virksomhed søger efter kandidater, og denne melder ud, at det er vigtigt for dem i rekrutteri­ngen at tage højde for, at de i deres organisati­on gerne vil øge graden af diversitet?

Og taenk på det scenarie, at en virksomhed står med to kandidater? Den ene er umiddelbar­t mest oplagt kvalificer­et, mens den anden passer bedre ind på diversitet­shylden.

Skal samfundet så optraede som den skrappe overdommer og med en alvorlig mine og løftet pegefinger anfaegte, at det er i strid med lovgivning­en? I min optik står vi derved med lidt af en gordisk knude. Skal man som virksomhed følge lovgivning­en og gå efter den bedst kvalificer­ede, eller skal man gå efter det, der dokumenter­et giver de bedste resultater for virksomhed­en – nemlig at øge diversitet­en. Og skal man så stikke ansøgere blår i øjnene ved at give det indtryk, at det er fair game for alle ansøgere?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark