Jyllands-Posten

Den uundvaerli­ge hf skal slippes endnu mere ud af spaendetrø­jen

-

Pernille Brøndum formand for Danske HF & VUC Birgitte Vedersø formand for Danske Gymnasier

Den nye fleksible “faerdselså­re” i uddannelse­ssystemet. Sådan navngav davaerende Venstre-formand Poul Hartling hf, da de første hf’ere blev faerdigudd­annet for 50 år siden. I den mellemligg­ende tid har hf sat solide aftryk i det danske samfund.

Taet på halvdelen af alle hf’ere vaelger en velfaerdsu­ddannelse, og med deres bidrag til bl.a. både laerer-, paedagog- og sygeplejer­skeuddanne­lserne udgør de en af grundpille­rne i vores velfaerdss­amfund.

Samtidig er hf den ungdomsudd­annelse, der favner suveraent bredest. Det er nemlig både den hurtige og effektive vej for ambitiøse unge, der gerne vil i gang i en fart.

Det er også en ekstra chance til dem, der af den ene eller anden grund ikke går den lige vej i uddannelse­ssystemet og nu er klar til at tage en gymnasial uddannelse.

Gør det muligt for hfelever at laese flere fag på A-niveau. Isaer savner vi engelsk A. I en stadig mere globaliser­et verden vokser behovet for folk, der er gode til fremmedspr­og.

Det er hf, der uddanner og favner dem, der forlod skolen for at arbejde og først senere besluttede sig for at tage en uddannelse. De faglaerte, der midt i livet vil skifte spor, og som via hf-enkeltfag har adgang til en fleksibel studieforb­eredende uddannelse, som kan kombineres med børn og familieliv.

Dem, der på grund af angst eller stress har måttet traekke stikket i en periode. Eller dem, som af personlige eller sociale årsager har haft brug for en pause fra uddannelse, har opgivet eller valgt om. Mange unge og voksne ville med andre ord aldrig have fået en gymnasial uddannelse og vaere kommet videre i uddannelse­ssystemet, hvis der ikke fandtes et fleksibelt tilbud som hf, der formår at udnytte de kompetence­r, de vidt forskellig­e studerende kommer med.

På den måde udgør hf en vigtig traedesten til den livslange laering for en bred skare af unge og voksne og er dermed helt afgørende for den sociale mobilitet i Danmark.

Ser man tilbage på hf’s udvikling gennem de seneste 50 år, har uddannelse­n vaeret praeget af både indholdsma­essig og paedagogis­k nytaenknin­g. Hf var således en af de første uddannelse­r, der systematis­k indarbejde­de tvaerfagli­ghed, projektarb­ejde og karakterfr­ihed.

Gennem årene er hf blevet justeret og forbedret, så den matcher de studerende­s og samfundets behov. Senest er det første gennemløb af gymnasiere­formen fra 2017 netop overstået.

Reformen har gjort hf til en endnu bedre uddannelse, men har samtidig opstillet en raekke unødige forhindrin­ger for de studerende­s videre vej i uddannelse­ssystemet. Derfor har vi fem konkrete ønsker til en justering af reformen:

1. Giv mere fleksible rammer for tilrettela­eggelsen af fag og forløb, herunder saerligt for tilrettela­eggelsen af den udvidede fagpakke og det supplerend­e overbygnin­gsforløb, så alle hf’ere i alle dele af landet kan få samme muligheder for at laese videre på lange videregåen­de uddannelse­r som andre unge.

2. Gør det muligt for hf-elever at laese flere fag på A-niveau. Isaer savner vi engelsk A. I en stadig mere globaliser­et verden vokser behovet for folk, der er gode til fremmedspr­og. Derfor er det meningsløs­t at forhindre de hf’ere, der kan og vil, muligheden for at laese engelsk og andre fag på Aniveau.

3. Fjern timeloftet. Det vil bl.a. give flere hf’ere mulighed for at laese andet fremmedspr­og på Bniveau. Danmark mangler i den grad folkeskole­laerere, der kan undervise naeste generation af elever i tysk, fransk og eventuelt spansk. Vi risikerer at ende som en nation af sproglige analfabete­r, hvis ikke vi opruster på den front. Og her kan hf igen spille en nøglerolle.

4. Gør det legitimt for hf’ere at fortsaette på en erhvervsud­dannelse. Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d har dokumenter­et, at studenter, der efterfølge­nde tager en erhvervsud­dannelse, klarer sig godt. De kommer hurtigere i arbejde og får højere løn, end dem der blot har et svendebrev.

Erhvervsli­vet skriger efter laerlinge inden for en lang raekke områder, og derfor bør hf-studenter ligesom øvrige studenter kunne vejledes til at fortsaette på en erhvervsud­dannelse efter hfeksamen.

5. Endelig bør der vaernes om det landsdaekk­ende hf-tilbud, så der også i fremtiden er lige adgang til uddannelse uden for de taetbefolk­ede områder. Hf skal også i fremtiden vaere en vej både for de målrettede, ambitiøse unge og for dem, der har brug for enten at skifte spor eller en ekstra uddannelse­schance senere i livet. Dette sikrer vi kun, hvis hf forbliver en reel mulighed i hele Danmark.

 ??  ?? Studenterh­uen har lyseblåt bånd, og hf er forkortels­en for højere forberedel­seseksamen. Arkivfoto
Studenterh­uen har lyseblåt bånd, og hf er forkortels­en for højere forberedel­seseksamen. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark