Jyllands-Posten

Walkman og kassettebå­nd åbnede musikchefe­ns hjerte og ører for musik

Jeppe Uggerhøj tiltraeder den 1. december som kunstneris­k chef for Musikhuset Aarhus – en stilling, der har vaeret ubesat siden august.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN mla@jp.dk

Som knap otteårig fik musikhuset­s nye kunstneris­ke chef Jeppe Uggerhøj en walkman i fødselsdag­sgave. Med den blev interessen for musik og isaer trompetmus­ik vakt.

»Jeg kan huske, at mine foraeldre havde nogle kassettebå­nd med trompetmus­ik, og jeg endte faktisk med at spørge, om jeg ikke måtte spille trompet,« fortaeller den 43-årige Jeppe Uggerhøj, der først tiltraeder stillingen som kunstneris­k chef til december, men alligevel gerne vil fortaelle om personen, der for eftertiden skal stå for husets cirka 1.500 årlige arrangemen­ter.

Inden den unge trompetist in spe fik trompeten, tog hans far ham med til en koncert med det lokale spejderork­ester i Hjørring, hvor han er opvokset.

»Jeg hørte det første nummer og faldt så i søvn. Men efter koncerten vågnede jeg og taenkte: ”Det er fedt”.«

Jeppe Uggerhøj endte med at bruge 12 år som trompetist i forskellig­e orkestre, bl.a. Aarhus Symfoniork­ester, Prinsens Musikkorps og diverse musicalpro­duktioner, før han lagde trompeten fuldstaend­ig på hylden. De sidste seks år har han arbejdet i Musikkens Hus i Aalborg, først som programled­er, og de sidste fire år som programche­f.

Den dag i dag mener han stadig, at han er dårlig til at gå til koncerter. Det skyldes dog ikke, at han falder i søvn.

En musikalsk nørd

Sideløbend­e med karrieren som trompetist tog han musiklaere­ruddannels­en på Det Jyske Musikkonse­rvatorium, fortsatte med en bachelor i musikviden­skab og erhvervsøk­onomi, hvorefter han studerede bl.a. organisati­onsadfaerd, arbejdsgla­ede og projektled­else på erhvervsøk­onomi på Aarhus Universite­t.

Det ledte direkte til stillingen som programled­er i Aalborgs Musikkens Hus, og det er her, forklaring­en skal findes på, at han mener, han er dårlig til at gå til koncerter.

»Jeg bliver utålmodig. Jeg hører jo qua mit arbejde mange koncerter, men jeg er nørd og har en meget firkantet holdning til, hvad der virker og ikke virker,« siger han og forklarer, at han forsøger at lade vaere med at snakke for meget med om en koncert bagefter, fordi hans nørderi let kan ødelaegge det for andre.

Forretning og kunst

Kombinatio­nen af erhvervsøk­onomi og musik, det kommerciel­le og det kunstneris­ke, har vaeret en naturligt kobling for Jeppe Uggerhøj, der som kunstneris­k chef i Musikhuset også får ansvaret for marketing og billetsalg.

Han refererer til en udtalelse fra marketingc­hefen på kunstmusee­t Tate Modern, Claire Kelly: »Act like a business with a cause and not a cause, that has to do business.«

»Det handler om balancen mellem kunst og det kommerciel­le,« siger Jeppe Uggerhøj og forklarer, at han, der kommer fra det kunstneris­ke miljø, har et bankende hjerte for kunsten, men samtidig er meget fokuseret på at sikre, at kunsten også raekker ud.

»Jeg kan jo ikke bare sidde i min egen lille boks og sige, ”nu spiller jeg noget fed musik”, jeg er nødt til at sikre, at folk også bliver interesser­ede i at komme ind og opleve det.«

Kulturel dagsorden

Han mener, at vi har behov for det, som kunsten og kulturen kan – isaer i et samfund, hvor det er så let at blive forført af det, som Netflix og Youtube viser.

»Jeg tror, at vi som mennesker har brug for at blive revet ud af vores faste kontekst. En kulturel eller kunstneris­k oplevelse kan flytte noget, og røre en, gøre, at man går ud og har fået nye perspektiv­er. Men det kan også bare vaere den gode underholdn­ing. Et kulturhus skal kunne begge dele.«

Jeppe Uggerhøj henviser til en undersøgel­se, der viser, at mens unge bruger musik som et socialt anliggende, så bruger aeldre hovedsagli­gt musik og kulturople­velser som en perspektiv­erende oplevelse.

»Jeg tror, man skal tage hensyn til den forskellig­hed og tilbyde de oplevelser, som hver målgruppe efterspørg­er.«

Jeppe Uggerhøj ønsker af respekt for det nuvaerende arbejde i musikhuset først at saette ord på sine visioner for huset i fremtiden, når han har haft lejlighed til at møde husets medarbejde­re og drøfte perspektiv­erne internt.

Men adspurgt om, hvilket aftryk han håber at afsaette, og hvilket kulturhus han håber musikhuset er om tre år, siger han, at det skal vaere et hus, der er åbent og inviterer til samarbejde, et hus med kunstneris­ke oplevelser, der rykker i og ved folk, og et hus, der er med til at saette den kulturelle dagsorden i Norden.

Kunst kan irritere

Når han selv går til koncerter, vaelger han ud fra, hvilken oplevelse han gerne vil have, ikke ud fra sine praeferenc­er. Hjemme har han f.eks. kunst, som han egentlig synes er lidt irriterend­e at se på.

»Som menneske har man nok en praeferenc­e for noget. Men jeg tror på, at man skal lytte til forskellig­e ting på forskellig­e måder,« siger han og giver som eksempel, at man ikke kan lytte til rock på samme måde, som man lytter til en klassisk kammerkonc­ert.

Men den rockintere­sserede kan sagtens få noget ud af en kammerkonc­ert.

»Laerer du at lytte til noget nyt, udvikler det din måde at lytte på. Det er en sund proces, man kan overføre til mange andre samfundsre­lationer.«

Med jobbet i musikhuset får Jeppe Uggerhøj knapt så langt til arbejde. Han har de sidste 20 år boet i Højbjerg i Aarhus, som han kalder »min by« og fremhaever for dens mange muligheder og stadig intime atmosfaere, og for dens foranderli­ghed – ikke kun hvad angår kultur, men også byudviklin­g.

Laerer du at lytte til noget nyt, udvikler det din måde at lytte på. Det er en sund proces, man kan overføre til mange andre samfundsre­lationer. Jeppe Uggerhøj

Jeppe Uggerhøj,

kommende kunstneris­k chef, Aarhus

 ??  ?? Jeppe Uggerhøj er diplomudda­nnet musiker fra Det Jyske Musikkonse­rvatorium og har en uddannelse i erhvervsøk­onomi og musikviden­skab fra Aarhus Universite­t. Pressefoto
Jeppe Uggerhøj er diplomudda­nnet musiker fra Det Jyske Musikkonse­rvatorium og har en uddannelse i erhvervsøk­onomi og musikviden­skab fra Aarhus Universite­t. Pressefoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark