Jyllands-Posten

»Det er en fed oplevelse. Der er ikke mange, der får lov til at gøre det her«

Odenses Cole Candella fik ikke den store kontrakt i NHL. Nu er han på jagt efter et gennembrud i Europa.

- JONAS OKHOLM sport@jp.dk

Langt vaek hjemmefra i et nyt og ukendt land. Han skal selv klare opvasken, og han skal selv lave mad.

Det er ikke nemt at vaere 21 år, krydse Atlanterha­vet for at skabe sig en karriere i europaeisk ishockey og for første gang skulle klare alt selv. Da han skulle vaske tøj, måtte han spørge sin vaerelsesk­ammerat, hvordan vaskemaski­nen fungerede, og han facetimede med sin kaereste i Canada, så hun kunne vise ham, hvor skyllemidl­et skulle i.

Trods alle disse genvordigh­eder nyder Cole Candella sin tilvaerels­e. Nyder at opleve et nyt land, mens han lever af sin sport.

»Det er en fed oplevelse. Der er ikke mange, der får lov til at gøre det her, så jeg tager det hele ind, mens jeg kan,« fastslår Cole Candella trods de mange huslige pligter.

»Som 21-årig burde jeg nok kunne den slags, men jeg flyttede hjemmefra som 16-årig for at spille ishockey, og jeg boede hos en vaertsfami­lie i fem år, så de lavede mad til mig og klarede mit vasketøj. Jeg var nødt til at laere det på et tidspunkt.«

Cole Candella tog beslutning­en om at rejse over vandet, da sportspsyk­ologen på hans tidligere hold, Sudbury Wolves, luftede tanken om at saette ham i forbindels­e med en europaeisk agent. Som 18årig var han ellers blevet valgt af NHL-holdet Vancouver Canucks i femte runde af draften. Alt tydede på en lige vej til verdens bedste liga, men kontrakten kom aldrig, og han endte i stedet i Ontario Hockey League, en ungdomslig­a i Canada.

Danmark - et rart sted

Hans agent var i gang med at afsøge terraenet for en klub i den naestbedst­e raekke, AHL, men praesenter­et for muligheden for at komme til Europa var Candella klar med det samme.

»Jeg havde spillet i Nordamerik­a så laenge, så jeg ville prøve noget anderledes. Danmark virkede som et godt sted at prøve det. Jeg havde spillet med Christian Mieritz, som spiller i Frederiksh­avn White Hawks, og den måde, han talte om Danmark på, og hvor rart et sted det var, havde altid givet mig lyst til at besøge landet. Da muligheden så opstod, ringede jeg til ham, og han fortalte mig, hvor godt niveauet er her,« understreg­er Cole Candella.

»Jeg taenkte, at hvis jeg ikke gjorde det, ville jeg fortryde det. Jeg vil ikke vågne som 35-årig og taenke, hvorfor jeg ikke gjorde det. Når jeg vågner nu, kan jeg sige, at jeg har gjort det. Tjekke det af på listen. Det er en vild ting at gøre i så ung en alder, men nu kan jeg sige, jeg har gjort det.«

I Danmark er hans mål at skabe sig et navn. Det er et godt sted at blive opdaget, så han en dag kommer videre til en af de bedre ligaer med endnu større lønposer – en ambition, der altså tvang Cole Candella til at tage afsked med familie og kaereste hjemme i Canada.

»De ved, at det er større end dem og mig. Det handler om min karriere. Jeg fortalte dem, at det var noget, jeg var nødt til at gøre. At det var mit mål at vaere profession­el og spille i den bedst mulige liga, og at det er det her, jeg vil bruge mit liv på. Det svaereste har vaeret ikke at se min familie. Man får selvfølgel­ig også hjemve, men jeg er ved at vaenne mig til, at der er bestemte tidspunkte­r, jeg kan tale med dem på. De er seks timer bagud, så når min kaereste eller bror eller søster vågner, kan jeg tale med dem.«

Oplevelsen med i købet

Det er selvfølgel­ig mest for sportens skyld, han er taget til Europa. At leve af den sport, han elsker. Så han kan opfylde sine ambitioner, men det er også for oplevelser­nes skyld.

»Det bedste er, at jeg ikke behøver at blive i Danmark. Jeg kan tage til Tyskland på en fridag. Jeg har lige vaeret i Berlin. Det er vildt, at man kan køre i seks timer, og så er man i et helt andet land og i en af de mest kendte byer i verden. Seks timer fra, hvor jeg boede i Toronto, var det stadig bare Canada. I Europa er alt så taet på hinanden. Nogle siger, at der er langt til Berlin, men for mig er seks timer ikke langt. Det er ret nemt at gøre. Jeg har ikke noget imod at køre 12 timer bare for at se noget. Jeg har ikke taenkt mig at spilde min tid i Europa, jeg vil se så meget, jeg kan.«

Jeg taenkte, at hvis jeg ikke gjorde det, ville jeg fortryde det. Cole Candella, ishockeysp­iller

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark