Jyllands-Posten

»Det er utroligt, at det kan blive ved med at vaere en nyhed«

På baggrund af en raekke boksedødsf­ald vil Dansk Profession­elt Bokse-Forbund beskytte bokserne bedre.

- MARTIN HAAHR LUND Martin.H.Lund@jp.dk

Den profession­elle boksesport er netop blevet ramt af det tredje dødsfald i år. I lørdags blev den 27-årige amerikansk­e profession­elle bokser Patrick Day knockoutet i 10. omgang, hvorefter han blev erklaeret hjerneskad­et og endte i koma. En operation i hjernen kunne ikke hindre, at han døde onsdag.

På baggrund af dødsfaldet appellerer Patrick Days promoter, Lou DiBella, til at der gøres mere for at beskytte de profession­elle boksere.

»Det bliver meget svaert at retfaerdig­gøre faren ved boksning. Det her kraever handling,« siger Lou DiBella.

Han vil gerne have strengere regler i amerikansk boksning, men har ikke svarene på, hvad der kan eller skal gøres.

Formanden for Dansk Profession­elt Bokse-Forbund, Jesper D. Jensen, anerkender, at boksesport­en har et alvorligt problem med boksernes sikkerhed, som han gerne vil vaere med til at løse, men heller ikke han har svaret på en endelig løsning.

»Der skal selvfølgel­ig gøres noget. Der har vaeret snak om at aendre handskestø­rrelsen, men ikke hjelme, for en hjelm hjaelper ikke mod knockoutsl­aget. I øjeblikket afventer vi, at et af de store bokseforbu­nd i weekenden har kongres, og jeg skal selv til en kongres med et andet forbund, og der har vi et medicinsk seminar, hvor jeg er sikker på, at man vil diskutere boksedødsf­aldene,« siger Jesper D. Jensen og slår samtidig fast, at der vil ske noget:

»Vi arbejder lidt på en løsning, men hvad kan jeg ikke sige. Der er mange ting, man kan gøre, men vi skal gøre det rigtige, og det er sikkerhede­n frem for alt, der er nummer ét.«

Forslag om større handsker

Og ifølge den profession­elle boksetraen­er Brian Mathiasen kan aendrede handskereg­ler vaere løsningen.

»Det er jo ikke sundt at få alle de slag i hovedet, og slet ikke som profession­el bokser, hvor man har relativt små handsker uden meget polstring. Mange handsker har ikke meget polstring ved knoerne, så det er muligt at slå hårdt og knockoute,« siger Brian Mathiasen.

Bjarke á Rogvi-Hansen, der er overlaege og speciallae­ge i neurologi på Privathosp­italet Danmark, er langtfra overbevist om, at større handsker vil aendre ret meget eller blive en realitet.

»Det er utroligt, at det kan blive ved med at vaere en nyhed, for normalt skal der kun ét lig på bordet, før der skal laves noget om, og jeg mener, at der har vaeret 500 dødsfald eller noget i den retning over alle årene med boksning,« siger Bjarke á Rogvi-Hansen og fortsaette­r:

»Måske kan man også slå hinanden med bolde eller balloner. Det er jo noget fis, for alle ved jo godt, at det, man håber på, når man ser boksning, er, at en bokser får en så hård hjerneryst­else, så han mister bevidsthed­en. Der er ingen, der håber på, at de dør, men det ultimative mål er at slå hinanden ud. Ingen gider jo se boksning, hvis man ikke har den mulighed at kunne se nogen blive slået til lirekassem­aend. Det er vore dages gladiatork­ampe.«

Måske en tilfaeldig­hed

Patrick Days dødsfald ryster dog ikke Dina Thorslund, der er regerende profession­el verdensmes­ter i det internatio­nale forbund WBO i superbanta­mvaegt.

»Det er ikke noget, der rykker i mig eller får mig til at blive bange. Det kan mere vaere en tilfaeldig­hed, at Patrick Day dør, for hvis det ikke var det, ville man nok se det endnu oftere. Nogle gange er man bare uheldig,« siger Dina Thorslund, men det betyder ikke, at hun ikke taenker på faren:

»Jeg beskytter altid mig selv mest muligt til traening med f.eks. hjelme på og store handsker. Og med mindre man bokser rigtig mange kampe om året uden hjelm og med små handsker, så taenker jeg ikke, at der er en risiko. Jeg har maksimalt fire kampe om året, så jeg taenker ikke, at det er kampene, der giver mig skader. Så det er ikke noget, jeg bekymrer mig om. Det vaerste, jeg har prøvet, er et flaekket øjenbryn.«

 ??  ?? Patrick Day forsøgte at rejse sig efter efter at vaere blevet slået i kanvassen af Charles Conwell. Kort efter kollapsede han i ringen. Onsdag døde han. Foto: Jon Durr/USA Today
Patrick Day forsøgte at rejse sig efter efter at vaere blevet slået i kanvassen af Charles Conwell. Kort efter kollapsede han i ringen. Onsdag døde han. Foto: Jon Durr/USA Today

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark