Jyllands-Posten

De magtfulde erhvervsfo­nde får større indflydels­e på Danmarks kurs

Private fonde har vundet mere magt over, hvad Danmark skal satse på i fremtiden, efter at fondene har haevet bevillinge­rne kraftigt de seneste år.

- ANDERS LEONHARD anders.leonhard@finans.dk

Erhvervsli­vets pengestaer­ke fonde vinder mere magt over fordelinge­n af midler til forskning, kultur, sociale indsatser og byudviklin­g. Det kan få magtbalanc­en til at rykke sig, mener flere eksperter.

De seneste år har milliarder­ne hobet sig op i de største fonde, som derfor har haevet bevillinge­rne i et hidtil udset tempo. Siden 2014 har de 15 største erhvervsdr­ivende fonde haevet bevillinge­rne ca. 80 pct. til over 8,4 mia. kr. i 2018, viser Jyllands-Postens gennemgang.

Det sker, samtidig med at de statslige bevillinge­r er stagneret.

»Demokratis­k kan det blive et problem, fordi politikern­e har accepteret, at en ikkefolkev­algt erhvervsel­ite får mere magt over, hvad Danmark skal satse på,« siger Christoph Ellersgaar­d, lektor på CBS.

Krav om større åbenhed

Når fondene bevilger penge til et område, neddrosler det offentlige i nogle tilfaelde for bevillinge­rne til området, fordi fondene tilfører så mange midler.

En revidering af fondsloven fra 2015 har øget kravene til åbenhed om udbetaling­er og uddelingsk­riterier i fondene. Men ifølge professor emeritus ved Københavns Universite­t Heine Andersen er det fortsat for svaert at gennemskue fondenes interesser.

»Fondene kan have en interesse i at placere bevillinge­rne, så de gavner forskninge­n på de områder, hvor fondenes dattersels­kaber opererer. Det ser vi ofte,« siger han.

Det er fonde som Novo Nordisk Fonden, Carlsbergf­ondet og Nordea-Fonden, som har lukket op for sluserne. Det gaelder isaer Novo Nordisk Fonden, som godkendte bevillinge­r for 3,9 mia. kr. i 2018 mod 975 mio. kr. i 2014.

Professor på CBS Anker Brink Lund er enig i, at fondens indflydels­e fylder mere, isaer inden for forskning og kultur.

»Fondene udøver primaert indflydels­e, hvor de gør en maerkbar forskel. Det gør de på universite­terne og kulturområ­det, mens de ikke magter så meget på andre områder som socialområ­det,« siger han.

En vigtig brik

Ofte uddeler fondene et stort millionbel­øb til opstart af et projekt, mens modtagerne står tilbage med store driftsudgi­fter, som de selv skal finansiere.

Markus Bjørn Kraft er partner i Kraft & Partners, som i over 10 år har analyseret de danske fonde. Han påpeger, at fondene er en vigtig brik i samfundet trods den stigende magt.

»Fondene er mere langsigted­e og kan tage større risici i deres investerin­ger end det politiske system. Derfor får de ting til at ske, som aldrig ville ske med offentlige midler,« siger han.

Adm. direktør i Lundbeckfo­nden Lene Skole er enig i, at fondene har fået mere indflydels­e.

»Men jeg mener ikke, at fondene overtager indflydels­e fra staten. Det offentlige skal sikre det brede fundament, mens fonde kan bidrage til, at Danmark kan blive førende på udvalgte områder. Det er to forskellig­e opgaver,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark