Jyllands-Posten

»Vi skal vaere endnu mere transparen­te, når indflydels­en stiger«

Der er behov for at åbne endnu mere for gennemsigt­igheden i de store erhvervsdr­ivende fonde, mener topchefen i Lundbeckfo­nden.

- ANDERS LEONHARD anders.leonhard@finans.dk

Med penge følger magt. Isaer hvis man står i spidsen for en hovedrig fond, hvis formål er at dele penge ud til forskning, kultur, byudviklin­g og sociale indsatser.

Det har Lene Skole gjort siden 2014, hvor hun satte sig i direktørst­olen i Lundbeckfo­nden som forvalter en nettoformu­e på 62,5 mia. kr.

Sidste år rundede fondens driftsover­skud for første gang 5 mia. kr., og det betød, at der blev uddelt rekordmang­e bevillinge­r: 355 af slagsen til en samlet vaerdi af 571 mio. kr. for at vaere helt praecis.

Men de staerkt stigende bevillinge­r fra fonde som Lundbeckfo­nden betyder også, at fondene får mere og mere indflydels­e på, hvad vi skal satse på i Danmark. Og hvad der ikke skal satses på.

»Man kan ikke benaegte, at stigende bevillinge­r giver større indflydels­e. Men det gør også, at omverdenen med rette spørger ind til, hvordan vi som fonde forvalter vores indflydels­e. Netop derfor skal fondene vaere endnu mere transparen­te,« siger Lene Skole.

Siden 2014 er bevillinge­rne steget med ca. 80 pct. og rundede i 2018 8,4 mia. kr.

Noget ekstra

I samme periode er bevillinge­rne fra staten stagneret. Det har fået flere eksperter til at advare mod et magtskred.

»Det er politikern­es opgave at sikre det brede fundament inden for forskning, kultur og socialområ­det. Den opgave overtager fondene ikke, blot fordi vi øger vores bevillinge­r,« siger Lene Skole.

Hun understreg­er, at fondenes penge er private penge, som skal tilføre noget ekstra til udvalgte områder.

Lundbeckfo­nden har fokuseret stort set alle sine bevillinge­r på hjernefors­kningen i Danmark, der ville blive hårdt ramt uden Lundbeckfo­ndens penge.

Men samtidig er hjernefors­kning netop noget, der gavner medicinalv­irksomhede­n Lundbeck, som Lundbeckfo­nden ejer 69 pct. af. Lundbecks største indtaegtsk­ilde er nemlig medicin til at behandle hjernesygd­omme som depression og skizofreni.

Ifølge Heine Andersen, professor emeritus ved Københavns Universite­t, har fondene en åbenlys interesse i at placere bevillinge­rne, så de gavner forskninge­n på de områder, hvor fondenes dattersels­kaber opererer.

Men Lene Skole afviser, at Lundbecks kommerciel­le interesser har et sammenfald med fondens bevillinge­r.

»Da vi sad på et møde og besluttede at satse på hjernefors­kning, vurderede vi selvfølgel­ig, om det kunne mistolkes som noget, vi gør, alene fordi vi ejer Lundbeck. Men det er vigtigt at understreg­e, at hjernefors­kning blev valgt, fordi det er et område med meget betydelige samfundsma­essige og menneskeli­ge omkostning­er, og hvor der derfor er et stort behov for øget forskning,« siger hun.

Mangel på åbenhed

Kritikken af de erhvervsdr­ivende fonde har saerligt koncentrer­et sig om manglende transparen­s. For modsat statslige bevillinge­r, som er underlagt forvaltnin­gsloven og offentligh­edsloven, er fondsbevil­linger umulige at få indsigt i, hvis ikke fondene selv åbner op.

Derfor vedtog

Folketinge­t i 2014 en lovaendrin­g, som betød, at kravene til åbenhed om udbetaling­er og bevillings­kriterier blev strammet op.

Lundbeckfo­nden er to år i traek kåret som den mest transparen­te fond i landet. Alligevel mener Lene Skole ikke, at fonden er i mål med at åbne for offentligh­eden.

»Vi skal vaere bedre til at fortaelle offentligh­eden om baggrunden for vores bevillinge­r og valg og ikke kun, hvem vi bevilger penge til. Det arbejder vi stadig på at forbedre i Lundbeckfo­nden,« siger Lene Skole.

Hvad med driften?

Fondsbevil­linger bliver uddelt over et enkelt eller få år for at starte et projekt op. Men herefter bliver bevillings­modtagerne ofte efterladt med driftsudgi­fter, som de kan have svaert ved at løfte uden nye tilskud fra det offentlige.

Det har de seneste år medført kritik, fordi fondene saetter projekter i gang, som efterfølge­nde kaemper for at betale de afledte omkostning­er – også kaldt overhead.

»Spørgsmåle­t om betaling af indirekte omkostning­er er en meget relevant problemsti­lling, og det er noget, som fondene også selv tager initiativ til at løse, men vi kan ikke gøre det alene. Universite­terne må eksempelvi­s spille med, så vi ved, hvad omkostning­erne rent faktisk er. Sidste år tog vi selv initiativ til at betale en del af de indirekte omkostning­er,« siger Lene Skole.

Lundbeckfo­nden betaler op til 10 pct. af bevillings­størrelsen til indirekte omkostning­er, som bevillinge­n medfører, mens andre fonde ikke daekker nogen omkostning­er overhovede­t.

 ??  ?? Lene Skole. Foto: Gregers Tycho
Lene Skole. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark