Jyllands-Posten

En depression forkorter ens arbejdsliv

Depression­er giver markant flere sygedage.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

En depression kan koste mange gode arbejdsår, viser en ny undersøgel­se.

Ofte betyder depression­en, at en person på 40 år vil komme til at arbejde tre år og fire måneder mindre end personer, der ikke har haft en depression, viser undersøgel­sen, der omtales af Fagbladet 3F.

Det er første gang, der saettes tal på konsekvens­erne af en depression, og det er Det Nationale Forsknings­center for Arbejdsmil­jø, der har udviklet metoden.

Centrets statistike­r, Jacob Pedersen, har udført undersøgel­sen, der netop er blevet omtalt i det internatio­nale fagblad British Medical Journal.

Forskerne har fået oplysninge­r fra forskellig­e kilder. Det er sket i form af en spørgeskem­aundersøge­lse, som er besvaret af folk med depressive symptomer.

Svarene er sammenkobl­et med registre, der fortaeller, hvor ofte og hvor laenge de har vaeret syge og arbejdsløs­e de seneste fem år.

Det er både sociale og psykiske forhold, der giver en depression, understreg­er professor og laege Vivi Schlünssen, der har vaeret med til at gennemføre undersøgel­sen.

»Et godt arbejdsmil­jø kan formentlig have en beskyttend­e effekt. Desuden kan gode kolleger og et godt klima sandsynlig­vis hjaelpe med til at få en tidligere depression­sramt tilbage i arbejde,« siger Vivi Schlünssen til Fagbladet 3F.

I Psykiatrif­onden håber man, at undersøgel­sen kan have en forebyggen­de effekt. Der er ingen grund til, at patientern­e og samfundet skal spilde år, mener Per Vendsborg, der er konsulent for Psykiatrif­onden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark