Jyllands-Posten

En brexitafta­le efterlader stadig mange åbne spørgsmål

En overgangsa­ftale frem mod 2021 vil fjerne risikoen for et såkaldt hårdt brexit her og nu, men så venter naeste runde forhandlin­ger, som skal bestemme det langsigted­e forhold mellem EU og Storbritan­nien. De kan også ende galt, mener flere økonomer.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Selvom Storbritan­nien får en aftale om betingelse­rne for sin afsked med EU på det kommende topmøde i Bruxelles – og selv hvis premiermin­ister Boris Johnson får opbakning til den i sit eget parlament – vil det ikke fjerne den langsigted­e usikkerhed, som stadig presser mange danske virksomhed­er og investorer.

Sådan lyder det fra Danske Bank og Sydbank.

»Der er mange problemer for specifikke brancher, der ikke for alvor bliver løst af, at man bliver enige om at gøre boet op. Hvis briterne får en aftale, og de vågner op uden for EU den 1. november, er der en ny deadline i udgangen af 2020. Her skal man have forhandlet den langsigted­e aftale på plads, og her er der også mange ting, som kan gå galt« siger Mikael Olai Milhøj, senioranal­ytiker fra Danske Bank.

En overgangsa­ftale frem mod 2021 vil fjerne risikoen for et såkaldt hårdt brexit her og nu, men udgangspun­ktet for den naeste runde af forhandlin­ger er ifølge Mikael Olai Milhøj også spinkelt.

Der foreligger således kun en kort hensigtser­klaering, der udstikker retningsli­njerne for det fremtidige handelsfor­hold.

Ingen detaljer

Dokumentet på omtrent 12 sider går f.eks. ikke i detaljen inden for subsidier, fiskerikvo­ter, fødevarest­andarder eller betingelse­rne for finansiell­e services.

Da det forleden forlød, at der var kommet et gennembrud i forhandlin­gerne mellem EU og Storbritan­nien, steg aktierne på nogle af Storbritan­niens største banker ellers eksplosivt.

Det britiske pund røg ligeledes i vejret, og aktier i mange mindre selskaber, som frygtes at blive de vaerst ramte af et hårdt brexit, steg.

Forhåbning­erne er bl.a., at en aftale vil fjerne usikkerhed­en og kickstarte den britiske økonomi.

De britiske erhvervsin­vesteringe­r ligger ifølge den amerikansk­e storbank Citigroup op mod 20 pct. under niveauet, havde man sagt ja til at blive i EU i 2016.

Jens Møller, adm. direktør i aalborgens­iske Cigno, rådgiver virksomhed­er i bl.a.

Når man trykker på knappen i Bruxelles, er vi klar til at køre. JENS MØLLER, ADM. DIREKTØR I AALBORGENS­ISKE CIGNO

 ??  ?? Slutspille­t om brexit er først begyndt med torsdagens aftale mellem den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, og EU-Kommission­ens formand, Jean-Claude Juncker. Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix
Slutspille­t om brexit er først begyndt med torsdagens aftale mellem den britiske premiermin­ister, Boris Johnson, og EU-Kommission­ens formand, Jean-Claude Juncker. Foto: Yves Herman/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark