Jyllands-Posten

Hul i loven belaster arbejdsmil­jøet i mange virksomhed­er

Arbejdsmil­jørepraese­ntanter uden daekning af en faelles overenskom­st står på andet år uden beskyttels­e mod fyring. Fagfolk og en ny undersøgel­se advarer om et ringere arbejdsmil­jø. Politikere taler om et lovmaessig­t hul.

- ANDERS MØRKBAK BRUUN anders.m.bruun@finans.dk

Trivsel og sikkerhed forringes i mange danske virksomhed­er i disse år efter en dom, som tillader virksomhed­er at afskedige visse typer af arbejdsmil­jørepraese­ntanter. Sådan lyder advarslen fra både eksperter, fagforenin­ger og politikere.

Den jobmaessig­e usikkerhed rammer arbejdsmil­jørepraese­ntanter, som ikke er daekket af en overenskom­st på deres arbejdspla­ds. Beskyttels­e mod fyring er vigtig for, at repraesent­anterne tør tage problemer som stress og dårlige arbejdsfor­hold op med ledelsen, viser en ny undersøgel­se blandt arbejdsmil­jørepraese­ntanter uden en overenskom­stmaessig daekning.

Professor Peter Hasle fra Aalborg Universite­t, København, støtter konklusion­en.

»Den manglende beskyttels­e vil medføre, at vaesentlig­e arbejdsmil­jøproblema­tikker ikke rejses. Det kan have negativ indflydels­e på medarbejde­rnes arbejdssit­uation og arbejdsmil­jøet i virksomhed­en,« siger Peter Hasle, som har speciale i bl.a. arbejdsmil­jø.

Ulla Sørensen, arbejdsmil­jøpolitisk chef i 3F, vurderer ligeledes, at det kan have konsekvens­er for arbejdsmil­jøet i en virksomhed, at man som arbejdsmil­jørepraese­ntant mangler en sikkerhed i beskyttels­e mod afskedigel­se. En sikkerhed, som tillidsrep­raesentant­er har.

»Vi kan vaere bekymrede for, at der er problemer, som ikke bliver påtalt fra arbejdsmil­jørepraese­ntanterne af frygt for, at de bliver fyret,« siger Ulla Sørensen.

Hun får opbakning fra fagforenin­gen Akademiker­ne (AC).

»Det er fundamenta­lt for arbejdsmil­jøet, at vi har arbejdsmil­jørepraese­ntanter, som kan gå i dialog med ledelsen. Er de bekymrede, fordi de mangler et vaern mod afskedigel­se, er det problemati­sk,« siger Lars Qvistgaard, formand for AC.

Undersøgel­sen er fra samme fagforenin­g. Den viser, at den beskyttels­e, som arbejdsmil­jørepraese­ntanter uden en overenskom­stmaessig daekning ikke har efter en dom i Højesteret i november 2017, er forudsaetn­ingen for at kunne bidrage til et bedre arbejdsmil­jø i virksomhed­erne.

85 pct. af 166 adspurgte arbejdsmil­jørepraese­ntanter uden en overenskom­stmaessig daekning svarer, at den saerlige beskyttels­e er enten meget vigtig, vigtig eller i nogen grad vigtig for dem at have, hvis de skal tage svaere arbejdsmil­jøprobleme­r op med ledelsen.

Desuden overvejer 8 af 10 arbejdsmil­jørepraese­ntanter på arbejdspla­dser, hvor der er et et dårligt psykisk arbejdsmil­jø, at stoppe med deres hverv.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark