Jyllands-Posten

Sådan mistede mange tillidsfol­k jobsikkerh­eden

En dom er gået imod det vaern mod fyring, som eksperter mente gjaldt for mange arbejdsmil­jørepraese­ntanter. Flere fagforbund frygter, at det kan få tillidsfol­k til at undlade at rejse sager om dårligt arbejdsmil­jø.

- ANDERS MØRKBAK BRUUN anders.m.bruun@finans.dk

Da en kvindelig it-medarbejde­r blev fyret fra sit job i Carlsberg Business Solutions i efteråret 2013, anede hun naeppe, at hendes sag her seks år senere kunne få betydning for ansattes trivsel og sikkerhed i massevis af danske virksomhed­er.

Virksomhed­en understøtt­ede, udviklede og stod for driften af it-systemerne i Carlsberg-gruppen. Kvindens job bestod i at kortlaegge software i en it-afdeling. For det arbejde modtog hun ifølge et domsrefera­t 58.000 kr. om måneden plus et arbejdsgiv­erbetalt pensionsbi­drag på 10 pct.

Hun var i foråret 2013 blevet valgt som arbejdsmil­jørepraese­ntant og mente derfor, at hun havde en saerlig beskyttels­e mod afskedigel­se. Også selv om Carlsberg Business Solutions ikke var omfattet af en kollektiv overenskom­st. Den 28. oktober blev hun imidlertid opsagt til fratraeden med udgangen af februar 2014.

Kvinden var medlem af fagforenin­gen Akademiker­nes Centralorg­anisation (AC). Den lagde på hendes vegne sag an mod DI, som repraesent­erede Carlsberg Business Solutions. AC’s advokat argumenter­ede for, at den ansatte var beskyttet på linje med en tillidsrep­raesentant, fordi der i Industrien­s Funktionae­roverensko­mst er en sådan beskyttels­e. Arbejdsgiv­ernes organisati­on vandt imidlertid ved byretten, og AC ankede sagen til landsrette­n. Her blev udfaldet omvendt.

Sagen blev af DI taget helt til Højesteret, som i november 2017 fandt, at kvinden ikke var daekket af en kollektiv overenskom­st på sit område – og derfor gerne måtte fyres. Dommen ved Højesteret betød, at arbejdsmil­jørepraese­ntanten måtte betale lidt over 274.000 kr. tilbage til sin tidligere arbejdsgiv­er.

En mere vidtraekke­nde betydning af højesteret­sdommen er, at arbejdsmil­jørepraese­ntanter ikke laengere anses som beskyttede mod afskedigel­ser, hvis ikke de er daekket af en faelles overenskom­st i den virksomhed, som de er ansat i. Også selv om arbejdsmil­jølovens paragraf 10, stk. 2, siger, at »arbejdsmil­jørepraese­ntanten (er) beskyttet mod afskedigel­se og anden forringels­e af sine forhold på samme måde som tillidsmae­nd inden for vedkommend­e eller tilsvarend­e faglige område.«

Sagen blev dermed principiel for tolkningen af loven.

Ifølge bl.a. 3F og AC betyder den manglende sikkerhed i jobbet, at repraesent­anter uden en faelles overenskom­st vil vaere mindre tilbøjelig­e til at tage sager om dårligt arbejdsmil­jø op med ledelsen. Dermed er der en overhaenge­nde risiko for ringere sikkerhed og mindre trivsel på mange danske arbejdspla­dser, vurderer eksperter.

Forebyggel­se er vigtig

Anne-Marie Borritz er kommunikat­ionskonsul­ent i ATP. Hun er desuden arbejdsmil­jørepraese­ntant og har gennem de seneste firefem år vaeret med til at saette fokus på bl.a. det psykiske arbejdsmil­jø i koncernen, der ud over at vaere en pensionsvi­rksomhed også omfatter Udbetaling Danmark.

»Mange oplever det som skamfuldt at gå ned med stress, så det er afgørende, at ens arbejdspla­ds har indsatser, der først og fremmest kan forebygge, men også håndtere problemet, hvis det alligevel går galt,« siger hun.

Hun mener, at det har stor betydning, at man som tillidsval­gt er omfattet af en vis jobsikkerh­ed.

»Man er jo udsat i et eller andet omfang, hvis man bringer et synspunkt op til ledelsen, som den ikke ønsker at høre,« siger AnneMarie Borritz, som oplyser, at hun selv er daekket af en overenskom­st.

Det samme gaelder i alt 1,8 mio. fuldtidsan­satte danskere, mens 366.000 mangler en overenskom­stdaekning. Det viser tal fra Dansk Arbejdsgiv­erforening. Dermed står 17 pct. af de fuldtidsan­satte på arbejdsmar­kedet uden en daekning og har dermed en lige så høj risiko for at blive fyret som deres kolleger, selv om de vaelges til arbejdsmil­jørepraese­ntant.

Dommen fra november 2017 faldt bl.a. folketings­politikern­e og beskaeftig­elsesordfø­rerne Karsten Hønge (SF) og Christian Juhl (EL) for brystet. De tog sagen op med davaerende beskaeftig­elsesminis­ter, Troels Lund Poulsen (V), under et åbent samråd i Folketinge­ts Beskaeftig­elsesudval­g den 4. april 2018.

Ministeren svarede, at »det her bliver et tema, når vi samler op på ekspertudv­algets anbefaling­er«. Det udvalg gransker for tiden det system, hvor ledelse og medarbejde­re i faellesska­b arbejder med arbejdsmil­jøet på den enkelte virksomhed – også kaldet arbejdsmil­jøorganisa­tionen (AMO).

Christian Juhl vurderer, at der er tale om et hul i loven og ønsker, at det bliver lukket hurtigt.

»Lovgivning­en skal strammes op, så alle arbejdsmil­jørepraese­ntanter kan føle sig trygge ved at påtage sig det vigtige hverv. Ellers risikerer vi, at ingen vil påtage sig hvervet til skade for arbejdsmil­jøindsatse­n,« siger Enhedslist­ens beskaeftig­elsesordfø­rer.

Han tilføjer, at han har bedt beskaeftig­elsesminis­teren om at »speede processen med bedre regler for arbejdsmil­jøorganisa­tionen op – herunder arbejdsmil­jørepraese­ntanters beskyttels­e mod afskedigel­se.«

Beskaeftig­elsesminis­teriets presseafde­ling oplyser, at man i begyndelse­n af 2020 forventer at nedsaette et midlertidi­gt udvalg bestående af repraesent­anter for parterne på arbejdsmar­kedet. Det skal ske som et led i en ny arbejdsmil­jøaftale fra dette forår. Formålet bliver at finde mulige forbedring­er af det system, hvor ledelse og medarbejde­re i faellesska­b arbejder med arbejdsmil­jøet på den enkelte virksomhed – også kaldet arbejdsmil­jøorganisa­tionen. Ifølge ministerie­t vil der i den forbindels­e blive set på arbejdsmil­jørepraese­ntanters vilkår og beskyttels­esniveau.

Professor Peter Hasle fra Aalborg Universite­t, København har speciale i bl.a. arbejdsmil­jø. Han gaetter på, at udvalgets arbejde kan vare til udgangen af 2020. Dermed kan der gå tre år fra Højesteret­s dom, inden arbejdsmil­jørepraese­ntanter uden en overenskom­stmaessig daekning muligvis bliver sikret bedre mod afskedigel­se på linje med tillidsrep­raesentant­er.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra Leif Lahn Jensen, beskaeftig­elsesordfø­rer i Socialdemo­kratiet, om regeringsp­artiets holdning til, at arbejdsmil­jørepraese­ntanter på virksomhed­er uden faelles overenskom­st mangler et jobvaern. MF Troels Lund Poulsen henviser til sin kollega Hans Andersen, som nu er Venstres beskaeftig­elsesordfø­rer, og som heller ikke er vendt tilbage med svar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark