Jyllands-Posten

Tilsyn kritiserer Vestjysk Bank

Finanstils­ynet har udstedt fire påbud til Vestjysk Bank. Vi er godt på vej, siger adm. direktør Jan Ulsø Madsen.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Finanstils­ynet har vaeret på inspektion i Vestjysk Bank, og det har udløst fire påbud til den jyske bank. Det viser en redegørels­e, som Finanstils­ynet har offentligg­jort.

Her fremgår det, at Finanstils­ynet ikke er imponeret over kvaliteten – boniteten – af de nye erhvervs- og privatkund­er, som den vestjyske bank fået i kundekarto­teket siden Finanstils­ynets forrige inspektion­sbesøg.

»Kun 24 pct. af de nye erhvervsek­sponeringe­r og halvdelen af nye privatkund­er havde god bonitet,« fastslår Finanstils­ynet.

Det sker med en konstateri­ng af, at kvaliteten af bankens kunder fortsat er »markant svagere« end størrelses­maessigt sammenlign­elige pengeinsti­tutter.

I samme gruppe som Vestjysk Bank finder man f.eks. Sparekasse­n Kronjyllan­d, Ringkjøbin­g Landbobank, Sparekasse­n Sjaelland-Fyn og Arbejderne­s Landsbank.

To begrebsver­dener

Jan Ulsø Madsen, adm. direktør i Vestjysk Bank, mener til gengaeld, at bankens kunder er i langt bedre form, end tilsynet anfører. Forskellen skyldes, at banken og tilsynet opgør gode og dårlige kunder forskellig­t, lyder meldingen.

»Tilsynet har en meget snaever begrebstil­gang omkring gode kunder. Vi har en lidt bredere begrebsver­den,« siger Jan Ulsø Madsen.

Finanstils­ynet gennemgik under besøget i maj-juni 102 udlån, hvilket førte til yderligere nedskrivni­nger på 33 mio. kr.

Samtidig gav tilsynet banken et påbud om at stramme op på kreditpoli­tikken, hvor der blev konstatere­t afvigelser fra bankens normale retningsli­njer, uden at bestyrelse­n – som reglerne ellers foreskrive­r – blev orienteret.

»Banken fik påbud om at opdatere kreditpoli­tikken samt sikre, at der sker rapporteri­ng til bestyrelse­n,« skriver Finanstils­ynet i sin redegørels­e.

Det var dog langtfra eneste påbud, som Finanstils­ynet udstedte i forbindels­e med besøget i den vestjyske bank.

I alt udløste besøget fire påbud inklusive et påbud om at stramme op i håndtering­en af lån til finansieri­ng af f.eks. boligproje­kter.

»Gennemgang­en af bankens udlån viste, at ingen af de gennemgåed­e udlån til projektfin­ansiering efterleved­e kreditpoli­tikkens hovedregel. Hovedparte­n af udlånene var endvidere i strid med kreditpoli­tikkens fravigelse­smulighede­r,« fastslår Finanstils­ynet.

Jan Ulsø Madsen er ikke uenig i kritikken.

»Vi kan godt se, at der er nogle ting, vi lige skal have kigget på i vores kreditpoli­tik,« siger han.

Omvendt ser han mere tilsynets bemaerknin­ger som møntet på bankens administra­tive procedurer end på »selve kredithånd­vaerket«.

»Så for mig at se er det ikke noget alarmerend­e, men selvfølgel­ig skal tingene vaere i orden,« siger bankdirekt­øren.

Vestjysk Bank blev hårdt ramt af finanskris­en, hvor udfordring­er med store milliardud­lån til isaer landbrugso­g ejendomsse­ktoren var ved at knaekke banken tilbage i 2008.

Situatione­n fik i 2012 banken til at søge hjaelp hos staten. Efterfølge­nde fulgte en gennemgrib­ende oprydning i banken, som i dag har lagt kriseårene bag sig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark