Jyllands-Posten

IMF: Virksomhed­sgaeld er eksplodere­t

Den lave rente har fået gaelden i virksomhed­erne til at stige markant. Det kan vaere med til at puste til en ny nedtur og gøre den endnu vaerre, lyder det i en ny risikorapp­ort fra IMF.

- HEIDI JOY MADSEN heidi.j.madsen@finans.dk

Andelen af virksomhed­slån, der er i risiko for at blive mislighold­t, er i de seneste kvartaler steget fra allerede høje niveauer. Og det udgør en stor risiko i tilfaelde af en økonomisk nedtur.

Det konkludere­r Den Internatio­nale Valutafond, IMF, i en ny rapport om den globale finansiell­e stabilitet.

»Den høje gaeldsforp­ligtelse i virksomhed­erne kan forvaerre den naeste økonomiske nedtur,« lyder det i rapporten.

Store summer

I en nedtur, der blot vil vaere halv så slem som recessione­n efter finanskris­en, risikerer 40 pct. af al virksomhed­sgaeld i de største lande at vaere i fare for at blive mislighold­t. Det er gaeld svarende til 19.000 mia. dollars, siger IMF.

Allerede nu advarer valutafond­en om, at risikable virksomhed­slån »er forhøjet i flere store økonomier og naermer sig eller overstiger krisenivea­uer.«

»Sårbarhede­n i erhvervsse­ktoren er allerede forhøjet i flere systemisk vigtige økonomier som følge af stigende gaeldsbyrd­er og svaekket betalingse­vne,« fastslår IMF.

Risikabel virksomhed­sgaeld, som IMF kalder den, er gaeld i en virksomhed, hvis indtjening ikke er høj nok til at daekke renteudgif­terne. Og det er den gaeld, som IMF har saerlig fokus på. I en situation med faldende indtjening i virksomhed­erne vil selskabern­e få en højere gaeldsbyrd­e samtidig med, at deres markedsvae­rdi falder. Det kan gøre det svaert at komme af med gaelden igen.

Flere lande som Frankrig, Spanien, USA og Storbritan­nien har allerede en høj andel af den såkaldte risikable virksomhed­sgaeld, viser IMF-rapporten.

Slem økonomisk nedtur

Finanskris­en viste, at de lande, der havde en høj gearing i bank- og husholdnin­gssektoren, oplevede en vaerre økonomisk nedtur efterfølge­nde. Og derfor er IMF bekymret for, at den høje virksomhed­sgaeld kan vaere med til at forvaerre de chok, der måtte komme på de finansiell­e markeder.

Tidligere på ugen nedskrev IMF den globale vaekst til det laveste niveau siden finanskris­en, og virksomhed­ernes indtjening ser ud til at komme ud af 3. kvartal med negativ vaekst. Det er al sammen med til at forstaerke udsigten til en økonomisk afmatning.

Meget virksomhed­sgaeld ligger i dag uden for bankerne og er lavet som syndikered­e lån, virksomhed­sobligatio­ner og andre kreditprod­ukter, som både pensionsse­lskaber, investerin­gsforening­er og kapitalfon­de investerer i. Og det er med til at forvaerre situatione­n, vurderer IMF, da det hurtigt kan få en rullende effekt, hvis først virksomhed­erne begynder at få svaert ved at betale gaelden.

Rapporten fra IMF peger som helhed på, at de lave renter gennem lang tid har skabt en raekke ubalancer i det finansiell­e system. Og med øget usikkerhed, pres på virksomhed­erne og økonomien med bl.a. en ekskaleren­de handelskri­g, så er den finansiell­e risiko steget de seneste seks måneder.

Aktier overvurder­et

Udover den høje virksomhed­sgaeld peger IMF også på en raekke andre risikofakt­orer såsom, at en forhøjet risikoappe­tit har tvunget mange investorer over i alternativ­e og illikvide investerin­ger, som ikke er saerlig transparen­te. Og at aktierne ser ud til at vaere overvurder­et i bl.a. USA og Japan.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark