Jyllands-Posten

Mexicos nye praesident har et godt øje til Danmark

Muligheder­ne er store for danske virksomhed­er i Mexico, konstatere­r både danske erhvervsfo­lk og den danske ambassade efter et erhvervsfr­emstød i landet.

- Senionanal­ytiker, EKF finans@finans.dk

Den venstreori­enterede praesident Andrés Manuel López Obrador har blot siddet 10 måneder på magten i Mexico, men hans popularite­t i det latinameri­kanske land er tårnhøj, og han betegnes som landets mest magtfulde praesident i en generation.

Derfor er det også saerdeles interessan­t for danske virksomhed­ers eksportmul­igheder, at den nye praesident har et godt øje til Danmark og de øvrige skandinavi­ske lande. Obrador har bl.a. lovet mexicanern­e reformer inden for sundhed og social sikkerhed, og på de områder er praesident­en meget inspireret af forholdene i vores del af verden.

Obrador har isaer haeftet sig ved skandinavi­ske goder som fri adgang til sundhedsse­ktoren, mindsteløn og et staerkt uddannelse­ssystem. Han vil også saette ind over for den udbredte korruption i Mexico og har bemaerket, at de skandinavi­ske lande praktisere­r åbenhed og er blandt de mindst korrupte lande i verden.

På den baggrund var det med store forventnin­ger i bagagen, at en dansk erhvervsde­legation med fokus på energi og baeredygti­g teknologi for nylig besøgte Mexico.

Og muligheder­ne er store, konstatere­de både de danske erhvervsfo­lk og den danske ambassade. Mexico satser stort på vindenergi og solenergi, hvor danske virksomhed­er er blandt verdens førende. Forsyning af rent drikkevand og håndtering af affald har ligeledes høj prioritet, og her kan danske virksomhed­er også gøre sig gaeldende.

Ny delegation

Om et par uger drager endnu en dansk erhvervsde­legation til Mexico – denne gang med fokus på landbrug og fødevarepr­oduktion. Landet har mange kaempestor­e landbrug, som efter inspiratio­n fra blandt andre Danish Crown har egne slagterier og produktion af fødevarer. De efterspørg­er også dansk teknologi.

Den gensidige interesse mellem Danmark og Mexico understreg­es desuden af, at flere danske virksomhed­er som Vestas og Lego i en årraekke har haft produktion i Mexico for at vaere taet på markederne i både Nordamerik­a og Latinameri­ka.

Smaekkede med døren

Men hvorvidt de danske erhvervsbe­søg i Mexico munder ud i konkrete ordrer er mere usikkert. Landets økonomi er påvirket af vigende tillid blandt investorer, usikkerhed om handelsrel­ationer med USA og en skrøbelig økonomi i Mexicos største statsejede virksomhed, olieselska­bet Pemex. Den mexicanske regering har derfor måttet nedskrive forventnin­gerne til vaeksten i år og naeste år drastisk fra 4 til 1 pct.

Alarmklokk­erne ringede for alvor, da landets ansete finansmini­ster i juli smaekkede med døren og trådte tilbage med kommentare­r om en ”ekstrem” økonomisk politik, der ikke var ”evidensbas­eret”. Til investorer­nes lettelse vil hans afløser fortsaette den stramme finanspoli­tik. Imidlertid tvivler eksperter på, at tiltagene for at få Pemex på ret køl er tilstraekk­elige, eller om pengene blot bliver kastet i et sort hul.

De økonomiske udsigter for det store latinameri­kanske land afhaenger dog først og fremmest af, hvordan handelsfor­holdet til USA udvikler sig, og hvordan de øvrige lande i Latinameri­ka klarer sig. Mexicos to store handelspar­tnere Argentina og Brasilien lider også under den afdaempede verdenshan­del som følge af handelskri­gen mellem USA og Kina.

Tveaegget svaerd

Netop handelskri­gen er et tveaegget svaerd for Mexico. På den ene side er landet påvirket af den generelt lavere vaekst i verden. På den anden side fremstår Mexico i stigende grad som det bedste alternativ til ”Made in China” for de globale virksomhed­er, der søger lave lønninger, kort transport til Nordamerik­a og et forholdsvi­st stabilt land, hvor der er styr på frihandels­aftalerne og beskyttels­e af investerin­ger. Isaer den nordlige del af landet i området omkring storbyen Monterrey er attraktivt for udenlandsk­e virksomhed­er.

Praesident Obrador har dermed haenderne fulde. Men indtil videre har han stadig størstedel­en af folket og kongressen med sig, og det giver ham en unik mulighed for at genskabe Mexico med nordisk inspiratio­n.

 ??  ?? Andrés Manuel López Obrador har vaeret praesident i Mexico siden december sidste år. Foto: AP /Marco Ugarte
Andrés Manuel López Obrador har vaeret praesident i Mexico siden december sidste år. Foto: AP /Marco Ugarte

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark