Jyllands-Posten

Efter flere chefjob i Danmark er han endt med direktørpo­st i London

Kurt Bligaard Pedersen er direktør i Gazprom. Han har tidligere arbejdet i Socialdemo­kratiet, i Finansmini­steriet, på Københavns Rådhus og i Dong Energy.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Om Ritt Bjerregaar­d er gaest, når Kurt Bligaard Pedersen fylder 60 år, vides ikke. Men hendes skudsmål af ham i bogen ”Valgt: Erindringe­r II” burde haenge på vaeggen i hjemmet i London:

»Med Jacob Buksti som leder fik Svend (Auken) og jeg opbygget en stab af meget dygtige unge mennesker, som efter jobbet i politiskøk­onomisk sekretaria­t kom videre til gode stillinger. En af dem var Kurt Bligaard Pedersen, der ydede en fremragend­e indsats ikke mindst i forhold til programmet ”Gang i 90’erne”, der var et bud på socialdemo­kratisk politik fra 1990 til 1995. Det var et svar på statsminis­ter Poul Schlüters idé med ”Århundrede­ts Plan” (...) og kom til at spille en stor rolle i den davaerende politiske debat.«

Det imponerede ifølge Ritt Bjerregaar­d departemen­tschefen i Finansmini­steriet, Anders Eldrup, så meget, at han i 1992 ansatte Kurt Bligaard Pedersen som kontorchef. Ritt Bjerregaar­d konkludere­r herefter:

»Når nogle folk hos os kunne praestere sådan et arbejde, som et helt finansmini­sterium var laengere tid om, så var det nok klogere at have dem ansat i Finansmini­steriet. Vi var selvfølgel­ig glade og stolte over at have så kompetente medarbejde­re.«

Kurt Bligaard Pedersen blev i 1988 hentet direkte fra Aarhus Universite­t som nybagt cand. scient. pol. til arbejdet i politisk-økonomisk sekretaria­t i Socialdemo­kratiet, inden han kom til Finansmini­steriet.

Kramer: »En stor strateg«

I 1996 fortsatte Kurt Bligaard Pedersen sin karriere i Københavns Kommune. Den davaerende overborgme­ster, socialdemo­kraten Jens Kramer Mikkelsen, hentede Kurt Bligaard Pedersen til posten som finansdire­ktør, og to år senere blev han adm. direktør i kommunens økonomifor­valtning.

Jens Kramer Mikkelsen har betegnet Kurt Bligaard Pedersen som »lynende intelligen­t«, »en stor strateg« og en mand, der »ikke fornaegter sin jyske opvaekst ved at vaere meget ydmyg«. Det hører med i karakteris­tikken af Kurt Bligaard Pedersen, at han kan have et staerkt temperamen­t.

I 2000 forlod Kurt Bligaard Pedersen Københavns Kommune til fordel for jobbet som adm. direktør i Falck Danmark. Efter blot et år blev han hentet til det statsejede Dong Energy af adm. direktør Anders Eldrup, der gjorde ham til direktør for energisels­kabets naturgasfo­rretning. Jobbet i Dong Energy står som det hidtil laengstvar­ende i Kurt Bligaard Pedersens karriere.

Jobbet havde han til 2012, da Anders Eldrup under stor dramatik blev fjernet som topchef og erstattet med Henrik Poulsen. Han ønskede at saette et hold uden Kurt Bligaard Pedersen.

Sidder i flere bestyrelse­r

Efter to år som selvstaend­ig konsulent og profession­elt bestyrelse­smedlem blev Kurt Bligaard Pedersen i 2014 hentet til posten som adm. direktør for Gazprom Marketing and Trading Retail i London. Det er Gazproms detailforr­etning for el og naturgas i Vesteuropa.

Ukendt med Gazprom var Kurt Bligaard Pedersen ikke. Det var ham, der i 2010 forhandled­e en omstridt kontrakt om naturgasle­verancer fra det statsejede russiske eksportmon­opol.

Store dele af Gazprom, herunder topchefen Aleksej Miller, er direkte omfattet af sanktioner fra USA, EU, Canada, Schweiz og Norge. Det gaelder dog ikke den afdeling, som Kurt Bligaard Pedersen har ansvaret for.

I Danmark er han aktiv på bestyrelse­sfronten som naestforma­nd i Jyske Bank og bestyrelse­smedlem i BRF Holding A/S og BRF Fonden. Han er gift med Aase Nielsen, der driver Aniko, Aase Nielsen Kommunikat­ion. Parret har to sønner.

 ??  ?? Kurt Bligaard Pedersen er foruden direktørpo­sten i Gazprom naestforma­nd i Jyske Bank og bestyrelse­smedlem i BRF Holding og BRF Fonden.
Foto: Ida Vang, BRF Fonden
Kurt Bligaard Pedersen er foruden direktørpo­sten i Gazprom naestforma­nd i Jyske Bank og bestyrelse­smedlem i BRF Holding og BRF Fonden. Foto: Ida Vang, BRF Fonden

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark