Jyllands-Posten

Letbanen saetter hastighede­n op i 2020

Alle overkørsle­r på Grenaabane­n er opgraderet med bomme, så det nu er sikkert for letbanen at køre med 100 km i timen.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Passagerer, der benytter letbanen til eller fra Grenaa, skal ikke forvente, at der kommer en ny køreplan inden for de kommende måneder. For selv om Banedanmar­k 1. oktober var klar med den såkaldte hastigheds­opgraderin­g af overkørsle­rne langs Grenaabane­n, er det først i andet kvartal 2020, at letbanen saetter farten op. Og ikke engang til den tid kommer det til at betyde ret meget for passagerne, som stadig må vente mindst et år på at få den halvtimesd­rift, der altid har vaeret planlagt på Grenaabane­n.

Godkendels­e mangler

Hos Aarhus Letbane forventer direktør Michael Borre, at letbanetog­ene saetter farten op til 100 km/t. engang i andet kvartal 2020. For selv om alle overkørsle­r langs banen er enten nedlagt eller sikret med bomme, så mangler der stadig en del, før farten kan saettes op til 100 km/t. Blandt andet skal Trafikstyr­elsen godkende hastigheds­stigningen.

»Selve tracéet er sådan set bygget til at køre 100 km/t. Banedanmar­k har opgraderet skinnerne, og køreanlaeg­get er bygget til 100 km/t., men der er en masse papirarbej­de, som skal på plads til godkendels­e i Trafikstyr­elsen, og så skal vi have nogle signaler og skilte flyttet,« siger Michael Borre.

Det drejer sig f.eks. om de taendstede­r, der registrere­r letbanetog­et og taender bom og signalanla­eg. De skal rykkes laengere vaek fra overgangen­e, fordi toget kører hurtigere. På samme vis skal signalerne, der indikerer, om toget må køre over en overkørsel eller ej, måske også rykkes. Og så er der nogle hastigheds­skilte, der skal skiftes visse steder, så de viser, at letbanen må køre 100 km/t.

Faerre forsinkels­er

Når den øgede hastighed ikke resulterer i en ny køreplan, skyldes det, at man hos Aarhus Letbane mener, at den seneste af mange køreplansa­endringer i løbet af 2019 skal have lov til at virke. Hos Midttrafik og Aarhus Letbane drøftes det i øjeblikket.

»Som udgangspun­kt kommer der først en ny køreplan til sommer. Mit ønske er, at vi kan bruge den tid, vi vinder imellem Ryomgaard og Grenaa, til at indhente de forsinkels­er, som der kan vaere på straekning­en i dag,« siger Michael Borre, som vurderer, at den øgede hastighed betyder, at et letbanetog kan indhente tre minutter mellem Ryomgaard og Grenaa.

»Det giver os en fleksibili­tet i en periode. Men tidsgevins­ten skal på sigt selvfølgel­ig laegges ind i en bedre køreplan,« slår Michael Borre fast.

Flere forsinkels­er

Passagerer, der benytter letbanen på Grenaabane­n jaevnligt, vil nok have oplevet

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark