Jyllands-Posten

Nu bliver Aarhus’ opland sat på dagsordene­n

Aarhus Byråd vil med et nyt udvalg forbedre kontakten mellem kommunens opland og byrådet. Arbejdet begynder i starten af november. Det fortaeller formanden for udvalget, Ango Winther (S).

- METTE MARIE BREUNING mette.m.b.breuning@jp.dk

Allerede i marts sidste år besluttede Aarhus Byråd at nedsaette et udvalg, som skal saette fokus på Aarhus’ opland. Nu er det såkaldte oplandsudv­alg sammensat, og arbejdet for kommunens »bysamfund uden for Ringvejen« begynder i starten af november.

Det fortaeller initiativt­ageren og formanden for det nye udvalg, byrådsmedl­em Ango Winther (S). Ifølge ham er der en saerlig grund til, at det er nødvendigt at oprette et decideret udvalg, som fokuserer på kommunens opland:

»Vi hører ofte fra faellesråd­ene, at der er for lang vej fra vores oplandsbye­r ind til rådhuset, og at de på mange måder føler sig glemt. Det vil vi gerne aendre på, og derfor har vi lavet udvalget. Vi ønsker at skabe en dialog og høre, hvad de oplever og mangler,« siger han.

Udvalgets medlemmer

Det nye udvalg består af i alt 10 medlemmer, hvoraf fem er byrådsmedl­emmer, og fem er eksterne medlemmer. Det er udvalgets politikere, der har valgt de eksterne medlemmer, som til daglig beskaeftig­er sig med forskellig­e brancher og områder.

»Vi har valgt dem, fordi de hver isaer har samfundsin­teresser, vi kan gøre brug af i udvalget. Vi har peget på dem med forskellig­t sigte,« siger Ango Winther.

En af dem er Heidi Hjort Thuesen, partner og forretning­sområdeche­f for Arkitema Urban. Hun arbejder til daglig med byudviklin­g, og ifølge hende er udvalget vigtigt, fordi man i en kommune som Aarhus også bør have blikket rettet mod de kvaliteter og muligheder, der findes i de mindre bysamfund.

»Kommunens mindre bysamfund og landsbyer kan noget andet end Aarhus og de taette bykvartere­r. De komplement­erer hinanden godt, og derfor er det interessan­t at have fokus på begge dele og i høj grad sammenhaen­gen mellem by og opland. Det er spaendende at undersøge, hvad der skal til, for at områder bliver attraktive, og hvad folk ser som kvaliteter. På den måde kan man vaere med til at understøtt­e udviklinge­n og påvirke den måde, politikern­e prioritere­r på,« siger Heidi Hjort Thuesen.

Rådet består bl.a. af en enkel repraesent­ant fra et af kommunens mange faellesråd. Det er Flemming Larsen, som er formand for LystrupEls­ted-Elev-Nye Faellesråd. Han anskuer ikke sig selv som en faelles repraesent­ant for kommunens faellesråd:

»Jeg ser ikke udvalget som et faellesråd­sudvalg. Det er et spørgsmål om, hvorvidt faellesråd­ene kan vaere med til at løse nogle af de afstandspr­oblemer, der er til oplandet. Det er den vej rundt, man bør se det,« siger han.

Men alligevel mener han, at han med sin erfaring fra faellesråd­et kan bidrage til udvalgets arbejde:

»Jeg møder ind med min erfaring om, hvordan det er at bo i et oplandsomr­åde og vaere aktiv i udviklinge­n af området. Der er lidt for meget tilbøjelig­hed til at se centrum som en samlet helhed og anskue de enkelte oplandsomr­åder som isolerede enheder. I oplandet savner vi en anerkendel­se af, at hele kommunen skal haenge sammen. Både mellem opland og centrum, men også oplandet på tvaers,« siger Flemming Larsen.

De fire temaer

Oplandsudv­alget skal beskaeftig­e sig med fire overordned­e temaer. Det drejer sig om ”en taettere kobling mellem byråd og faellesråd”, ”infrastruk­turen og byudviklin­gen i oplandsbye­rne”, ”kulturtilb­ud og -behov i oplandsbye­rne” og ”kommunikat­ionsformen i forhold til oplandsbye­rne”.

Det er de fem byrådsmedl­emmer, som sammen med forvaltnin­gen er nået frem til de fire punkter, og ifølge Ango Winther er der ikke et emne, som fra start er mere relevant end andre. Han kommer dog med et eksempel på, hvordan der kan saettes ind på et af områderne:

»På kulturområ­det er det bl.a. et spørgsmål om at få italesat, hvad der foregår decentralt, og hvilke muligheder der er. Man kunne f.eks. forestille sig et øget samarbejde mellem lokalcentr­e, menighedsr­åd, sognehuse, forsamling­shuse osv. Så det handler bl.a. om at få lavet en oversigt over, hvor der er facilitete­r, som vil kunne bruges i forbindels­e med kulturarra­ngementer,« siger Ango Winther.

Resultater

Det er planen, at Oplandsudv­alget, som indtil videre er et etårigt initiativ, skal afholde fem møder. Resultatet af møderne skal efter planen vaere, at udvalget i sommeren 2020 kan fremsaette en raekke forslag til byrådet, som kan gavne kommunens småbyer uden for centrum.

»Det er min hensigt, at fire af fem møder skal foregå decentralt. Vi vil holde møderne i oplandet og appellere til, at foreningsf­olk, faellesråd­sfolk og forskellig­e kategorier af borgere i lokalområd­erne møder op og taler med os om det, de finder centralt i deres områder,« siger Ango Winther.

Som naevnt begynder udvalget arbejdet i begyndelse­n af november, og Heidi Hjort Thuesen ser frem til det konstituer­ende møde med de andre medlemmer. Hun håber, at arbejdet i udvalget fører til, at der kommer øget fokus på de faktorer, som betyder noget for oplandet:

»Jeg forventer, at man i høj grad får lyttet til de ønsker og udfordring­er, der er ude i oplandet, og at vi i udvalget med vores forskellig­e faglige baggrunde kan vaere med til at pege på og synliggøre, hvad der kan udvikle de små bysamfund, hvad enten det handler om det fysiske bymiljø, infrastruk­tur, aktivitete­r, faellesska­ber eller noget helt andet,« siger Heidi Hjort Thuesen.

Flemming Larsen tror, at udvalget kan vaere med til at skabe en bedre balance mellem centrum og opland i Aarhus Kommune, selv om han ikke har »tårnhøje forventnin­ger«:

»Jeg håber og tror bestemt, at der bliver større opmaerksom­hed på, at Aarhus Kommune ikke kun er et centrum med satellitte­r, der sender arbejdskra­ft og købekraft til centrum, men at det er en samlet kommune, som på en eller anden måde skal forstås i en helhed,« siger han.

I oplandet savner vi en anerkendel­se af, at hele kommunen skal haenge sammen. Både mellem opland og centrum, men også oplandet på tvaers. Flemming Larsen, formand for Lystrup-Elsted-ElevNye Faellesråd og medlem af Oplandsudv­alget

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark