Jyllands-Posten

SSP om containerb­rande: Kontakten med de unge har ellers vaeret god

11 gange på under 14 dage har brandvaesn­et vaeret ude for at slukke containerb­rande i det almene boligområd­e ved Lupinvej og Resedavej i Silkeborg.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

Mandag aften var den gal igen. En af affaldscon­tainerne ved Lupinvej 88 i Silkeborg stod i flammer, og Midtjysk Brand og Redning måtte for 11. gang på under to uger skynde sig ud til boligområd­et for at slukke containerb­rand.

»Jeg sad ude foran min opgang, og så hørte jeg nogen råbe meget højt. Så vidste jeg, at der nok var brand igen. Og fem minutter senere kom brandvaesn­et,« fortaeller en af beboerne i området, som ønsker at vaere anonym af hensyn til sin sikkerhed, men hvis navn avisen er bekendt med.

Politiet afhørte efter branden mandag aften en 16-årig, som dog ikke er blevet sigtet. Et vidne havde set den 16-årige løbe vaek fra gerningsst­edet.

Det almene boligområd­e ved Resedavej og Lupinvej blev i 2018 del af den davaerende regerings ghettolist­e efter i flere år at have klaret frisag.

Området blev dog ikke del af ghettolist­en med den begrundels­e, at der er en høj grad af kriminalit­et i området.

»Selv om det kan kategorise­res som en ghetto, så er det jo ikke pga. kriminalit­et. Det er de andre parametre, der har gjort udslaget. Der er ikke mere kriminalit­et i det område, end der er andre steder,« siger politikomm­issaer Bent Riber, som leder efterforsk­ningen af brandene ved Silkeborg Politi.

Det er ikke banderelat­erede

Så hvorfor er antallet af ildspåsaet­telser i det ellers ret fredelige område pludselig eskaleret? Ved spørgsmåle­t om, om brandene kan vaere banderelat­erede, afviser politikomm­issaeren blankt.

»Vi har ingen bander i Silkeborg, som man kender andre steder fra. Så det er helt udelukket. Det er enkeltpers­oner, som finder på det i det her område. Jeg har ikke noget, som overhovede­t indikerer, at der skulle vaere tale om bandekrimi­nalitet,« siger politikomm­issaer Bent Riber.

Heller ikke hos SSP i Silkeborg er der bekymring for bandegrupp­eringer.

»Der er ikke nogen store gruppering­er af unge. Ikke noget, hvor der har vaeret et fast mønster. Og der har heller aldrig vaeret noget, der har vaeret rettet mod borgerne der ude. Vi har aldrig oplevet, at der har vaeret grupper af unge, der har chikaneret folk på gaden,« siger Jørgen Pedersen, som er SSP-koordinato­r i Silkeborg Kommune.

Forskellig­e bud på årsag

Ellers er der blandt folk på gaden forskellig­e bud på, hvad der kan have vaeret årsag til, at der pludselig har vaeret så mange brande.

»Drengene kan ikke finde ud af, hvad de skal lave, og så gør de det her. Jeg har boet her hele mit liv, og det er et fredeligt sted, men de prøver på at skabe ballade,« siger en anden beboer, som også ønsker anonymitet.

Beboeren mener, at det kan vaere frustratio­n over, at de ikke kan få adgang til den ungdomsklu­b, der ligger i området. Og at det er derfor, de reagerer sådan, som de gør.

»Jeg har hørt fra en af mine venner, at det er de helt små drenge, der gør det her. Det er de helt små på måske 12 år. De aeldre er bange for politiet,« siger Mohamud Umaa Michelin. Han flyttede fra Lupinvej for omkring fem år siden, men var tirsdag på besøg hos en ven i området.

Jeg sad ude foran min opgang, og så hørte jeg nogen råbe meget højt. Så vidste jeg, at der nok var brand igen Beboer ved Lupinvej

Eskalering efter Paludan

Carsten Jensen, der er ansat som vicevaert ved Lupinvej, tror dog, der er en helt speciel grund til, at der har vaeret så mange ildspåsaet­telser i løbet af de seneste uger.

»Sidste søndag var Rasmus Paludan herude for at demonstrer­e, og jeg tror da helt at få dem til at reagere. Og så er der kommet lidt uro dryssende efterfølge­nde,« fortaeller han.

På den omtalte søndag den 6. oktober, hvor Stram Kursforman­den holdt demonstrat­ion i området, blev Midtjysk Brand og Redning tilkaldt området seks gange i løbet af dagen og aftenen.

I den efterfølge­nde uge til

Rasmus Paludan var her for at demonstrer­e, og jeg tror da helt klart, at det har vaeret med til at få dem til at reagere Carsten Jensen, vicevaert ved Lupinvej

og med mandag aften blev brandvaesn­et tilkaldt i alt fem gange.

Men selv om området bliver betragtet som fredeligt af både Politi og SSP, har der

 ??  ?? Ud over at Carsten Jensen, som er vicevaert i området, har skullet skifte en del containere ud i løbet af den seneste tid, har han også oplevet problemer med, at bygningern­es facadetegl er blevet sparket i stykker flere gange. Foto: Mads Frost
Ud over at Carsten Jensen, som er vicevaert i området, har skullet skifte en del containere ud i løbet af den seneste tid, har han også oplevet problemer med, at bygningern­es facadetegl er blevet sparket i stykker flere gange. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark