Jyllands-Posten

Ulighed, der traekker taender ud

-

Lone Hindø formand for Sundhedsud­valget, Aarhus Byråd (S)

Når vi ofte diskuterer ulighed i den politiske debat, må vi huske, at ulighed ikke kun vedrører direktørlø­nninger, overførsel­sindkomste­r og spaendet derimellem. Ulighed handler nemlig ikke kun om økonomi, men i saerdelesh­ed også om sundhed.

Det gaelder på flere sundhedsom­råder. Fra maden på bordet til den daglige motion er der store forskelle i vores samfund. Forskelle, som ikke blot er et udtryk for forskellig­e ønsker, men naermere vidt forskellig­e levevilkår i hverdagen.

Et af de steder, hvor uligheden i vores samfund er tydeligst, er på tandsundhe­den. For mens vores velfaerdss­ystem i øvrigt omfatter alle, der eksempelvi­s har brug for laegekonsu­ltation, indlaeggel­se eller hjemmeplej­e, er det inden for voksentand­plejen den enkelte patients økonomiske formåen, der langt hen ad vejen afgør vedkommend­es tandsundhe­d.

Det er en udfordring, som vi ikke kan løse med et snuptag – slet ikke fra kommunalt hold. Ikke desto mindre har vi i det budget, vi i Aarhus Byråd netop har vedtaget, afsat mere end 3 mio. kr. årligt til at gennemføre tandsundhe­dsplanen, som er udarbejdet på tvaers af magistrate­rne i Aarhus Kommune.

Med finansieri­ngen af planen får borgerne bedre forudsaetn­inger for at modtage den nødvendige behandling i omsorgstan­dplejen og specialtan­dplejen.

Samtidig raekker vi en hånd ud til de mest udsatte borgere, fra hvem der maerkes et stigende behov for komplicere­de behandling­er.

Tiltaget løser ikke alle de udfordring­er, som uligheden i tandsundhe­d giver vores samfund, men det adresserer vigtighede­n og gør en forskel. Uligheden traekker nemlig bogstaveli­g talt taender ud for de af vores medborgere, der ikke har økonomien til at opretholde en rimelig tandsundhe­d.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark