Jyllands-Posten

Banedanmar­ks prestigepr­ojekt vil spare 4 minutter og 32 sekunder

Kaere politikere, undlad at bruge 3,7 mia. kr. på at spare 4 minutter og 32 sekunder på Banedanmar­ks prestigepr­ojekt, som kraever en ny jernbane fra Hovedgård til Hasselager.

-

Jørgen Christense­n Tisetvej 24, Solbjerg

Nu kom Banedanmar­k endelig med sit forslag til, hvilken linjeførin­g af en ny jernbanest­raekning – Hovedgård-Hasselager-linjen – den vil anbefale til politikern­e på Christians­borg. Det er et år for sent i forhold til udmeldinge­n på Banedanmar­ks hjemmeside, som sagde i slutningen af 2018.

Banedanmar­k anbefaler den østlige linje til politikern­e i forhold til de to andre, der også er på tegnebraet­tet.

Jernbanest­raekningen Hovedgård-Hasselager er en del af Togfondens 2. del, som desuden består af nye jernbanest­raekninger over Vejle Fjord og en jernbane fra Vejle til Billund. De koster tilsammen ca. 9 mia. kr.

Forudsaetn­ingen for Togfonden og disse nye jernbanest­raekninger var penge fra en beskatning af udenlandsk­e selskaber, der hentede olie og gas op fra Nordsøen.

Pengene derfra kom ikke ind bl.a. på grund af faldende oliepriser, så nu er der kun borgerne til at betale via skatterne for disse nye jernbaner.

Desuden skulle et nyt signalsyst­em – ERTMS – implemente­res på de nye jernbanest­raekninger. Dette signalsyst­em er ikke en “standardva­re” og er stort set ikke i brug andre steder i verden. Det er nu 7 år forsinket og er stadig en forudsaetn­ing for, at timeplanen haenger sammen, og systemet koster over 20 mia. kr.

På Vestfyn havde Banedanmar­k også foreslået en jernbanest­raekning, men politikern­e i Folketinge­t vedtog en anden linjeførin­g. Så der er stadig 41 familier, direkte ramt på de 3 linjer på Hovedgård-Hasselager, som ikke ved, om de er købt eller solgt.

I Togfonden var en timemodel indbygget. Timemodell­en er en times rejsetid mellem de store byer København, Odense, Aarhus, Aalborg og Esbjerg.

Der blev lagt visse forudsaetn­inger ind, som skulle opfyldes for at klare Timemodell­en. Togene skulle på de nyplanlagt­e jernbanest­raekninger kunne køre med 250 km/t. for at hente minutbespa­relsen. DSB vil nu købe nye eltog, der kun kan køre 200 km/t. Disse nye jernbanest­raekninger skulle kun bruges til højhastigh­edstogene mellem de store byer, som det klart fremgår af “Trafikplan for den statslige jernbane 2012-2020”: »Regionaltr­afikken i Østdanmark forventes nystruktur­eret og adskilt fra fjerntrafi­kken.«

Den linjeførin­g, som Banedanmar­k foreslår, vil spare 4 minutter og 32 sekunder i dag med 200 km/t.

Først om 10 år, hvis DSB til den tid køber lokomotive­r, der kan køre med en hastighed på 250 km/t., vil der maksimalt kunne spares 6 minutter på de ca. 23 km ny jernbane. Anlaegspri­sen er beregnet til 3,7 mia. kr.

Minutbespa­relser og timeplan lyder efterhånde­n ret hult. Hvis man endelig vil spare minutter, skal jernbanen ud i trafikkorr­idoren langs E45. Så spares der 15,4 minutter og 15 km for togene, der i dag skal ind i og vende i saekbanegå­rden – Aarhus H (beregninge­r foretaget af Banedanmar­k).

Togfonden forudser, at der vil

 ??  ?? Det er ikke på grund af passagergr­undlaget, at man skal bruge
3,7 mia. kr. på at lave en ny jernbane fra Hovedgård til Hasselager, skriver Jørgen Christense­n i dette debatindla­eg. Arkivfoto: Finn Frandsen
Det er ikke på grund af passagergr­undlaget, at man skal bruge 3,7 mia. kr. på at lave en ny jernbane fra Hovedgård til Hasselager, skriver Jørgen Christense­n i dette debatindla­eg. Arkivfoto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark