Jyllands-Posten

Gidsel hos Islamisk Stat

-

Ord: Tirsdag kl. 19 er der foredrag med Daniel Rye i Hermans i Tivoli Friheden. I foredraget ”398 dage som gidsel hos Islamisk Stat” fortaeller Daniel Rye om sit fangenskab hos Islamisk Stat i Syrien. Her giver han et indblik i det mareridt, han gennemleve­de som gidsel.

Daniel Rye blev som freelancef­otograf under en reportaget­ur i 2013 i Syrien pågrebet og taget til fange af terrororga­nisationen Islamisk Stat i Syrien. I 13 måneder blev han holdt som gidsel sammen med 23 andre vestlige gidsler, og han var det sidste gidsel, som slap levende fra Islamisk Stats berygtede faengsel i den syriske by Raqqa. Han blev løsladt den 19. juni 2014 efter betaling af en løsesum.

Daniel Ryes fangenskab blev af hensyn til hans sikkerhed først kendt for den brede offentligh­ed efter hans løsladelse, da medierne også af sikkerheds­maessige årsager afholdt sig fra at daekke historien.

Denne aften vil han fortaelle om, hvad det vil sige at vaere gidsel hos Islamisk Stat, og hvordan mennesker overlever tortur og fangenskab, skaber venskaber og bevarer håbet, når det ser allermest sort ud.

Han fortaeller også om sin families indsamling til løsesummen, og om hvor svaert det er at vende tilbage til en helt almindelig hverdag.

Daniel Ryes oplevelser skildres også i Puk Damsgaards bog ”Ser du månen Daniel” fra 2015, som for nylig blev filmatiser­et med Esben Smed i hovedrolle­n.

 ??  ?? Daniel Rye, fotograf og tidligere IS-gidsel i Syrien, holder foredrag i Aarhus tirsdag aften. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Daniel Rye, fotograf og tidligere IS-gidsel i Syrien, holder foredrag i Aarhus tirsdag aften. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark