Jyllands-Posten

Svensk mikro-elbil bejler til livet i storbyen

Ny, enkel og højteknolo­gisk elbil til bymenneske­r kommer nu fra det svenske firma Uniti, der søsaetter modellen One.

-

elmotoren yder 50 kW, hvilket svarer til 68 hk.

0-100 km/t. klares på 9,9 sek., mens topfarten er 120 km/t. Den kan lynlades med 50 kW, hvor en optankning tager 10 min.

Uniti har hovedkvart­er i svenske Lund, hvor udviklinge­n foregår, men den produceres i engelske Norwich. De engelske startprise­r for den mindste motoriseri­ng er angivet til, hvad der ligger på 158.000 kr. Men det kan ikke oversaette­s direkte til danske forhold.

Kamera som bakspejl

Der er taenkt meget på praktikken i mikroelbil­en, hvor førersaede­t er placeret i midten, mens passagerer­ne altså er spredt mere ud på de to bagsaedepl­adser. Her er plads til 155 liter bagage bagerst.

Kabinen får ekstra lys fra et stort panoramagl­astag, der kan tones i lysindfald­et, ligesom vi ser det i visse Mercedes-modeller. Føreren kan skue en digital vaeg-til-vaeg-instrument­ering lidt a la den, som kommer i den nye elektriske Honda e, men dog ikke så bred.

Mens denne handler om lommeluksu­s, er der i Uniti One en naermest asketisk og billigere tilgang til tingene. Instrument­ering og infotainme­nt har samme styresyste­m, som Volvo også bruger i den kommende elektriske version af XC40.

Det er Android Automotive, der også omfatter Googles nye stemmestyr­ing og selvfølgel­ig Google Maps, musik fra Spotify og meddelelse­r med Waze. Hvordan det vil komme til at virke herhjemme, hvor Android Auto endnu ikke findes på dansk, vides ikke.

Uniti One har almindelig­e sidespejle, mens bakspejlet er afløst af en skaerm, som er koblet til et bagudvendt vidvinkelk­amera.

Klar fra 2020

For at gøre købsbeslut­ningen enkel er der kun tre farver at vaelge imellem, nemlig Bright metallic scandium, Dark graphit og Warm titanium.

Bilen låses selvfølgel­ig i og op med en digital nøgle i telefonen. Nødbremse er dog ekstraudst­yr i den lille bil, som går i produktion til naeste år.

Forud er gået et forløb, der tog sin begyndelse i 2016, hvor den kreative ildsjael, Lewis Horne, lancerede idéen om en enkel og baeredygti­g elbil. Siden er der indsamlet millioner af kr. ved crowdfundi­ng, lige som maegtige Siemens er gået med i udviklinge­n af bilen.

Internatio­nale medier har dog også luftet tanker om planer for større både fire- og fem-personers Uniti elbiler, hvis den første model kommer godt fra land.

Planerne for Uniti One på det danske marked kendes ikke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark