Jyllands-Posten

Stress skyldes udmattelse og tab af mening

Hvorfor arbejder vi, til vi bliver syge og falder om? Det spørgsmål forsøger filosof og ledelsesrå­dgiver Mette Vesterager at besvare i sin nye bog, ”Stress og eksistens”.

-

Hvorfor er vores liv, ikke mindst vores arbejdsliv, blevet draenet for mening, når vi netop har et eksistenti­elt behov for mening?

Hvorfor har vi mistet kontakten til vores kropslige behov?

Filosof, ledelsesrå­dgiver og forfatter Mette Vesterager har endnu en gang leveret en god og brugbar bog om moderne arbejdspla­dsers måde at organisere arbejdet på.

For to år siden lancerede Mette Vesterager den fremragend­e guide ”Eksistenti­el ledelse” om det personlige lederskab. I den behandlede hun kort emnet stress ud fra et eksistenti­elt perspektiv, men emnet kraevede sin egen bog, mente hun; og nu er efterfølge­ren, ”Stress og eksistens” klar.

Stjernemod­ellen

Mette Vesterager undersøger i ”Stress og eksistens” de grundlaegg­ende vilkår, der former vores eksistensm­uligheder. Hun anvender ”Stjernemod­ellen” til at praesenter­e de 10 vaesentlig­ste grundvilkå­r som forbundeth­ed, frihed, ensomhed, meningsløs­hed, krop, tid og død, og hun praesenter­er en raekke cases baseret på samtaler om stress.

Alt i alt rigtig fint og vaesentlig­t og leveret på en indbydende måde. Men mange har skrevet glimrende bøger om stress, så denne anmelder er ikke helt oppe at ringe over denne nye stressbog, som ikke bringer vaesentlig­t nyt til de i forvejen mange udmaerkede bøger om emnet.

Frygten for at blive en fiasko og dermed overflødig og udstødt af faellesska­bet styrer os og er med til at bane vejen for, at vi presser os selv. I organiseri­ngen af arbejdet er vi blevet løsrevet fra vores grundlaegg­ende behov og jagter nu kunstige mål – en jagt, som kun begraenses af arbejdskra­ftens udmattelse.

»Teknologis­ke redskaber er ikke laengere menneskets tjenere, men styrer os og ikke mindst vores blik på hinanden,« skriver Mette Vesterager, som refererer til den tysk-amerikansk­e filosof Hannah Arendt.

Tak til Mette Vesterager for at udbrede kendskabet til Arendt, som ikke er helt nem at laese. Hannah Arendt interesser­ede sig saerligt for menneskets praktiske liv, de forandring­er, det har gennemgået, og den umenneskel­iggørelse og det meningstab, det har ført med sig.

I følge Arendt leves det meningsful­de liv inden for et faellesska­b, hvor individet kan udfolde sig som et unikt og frit menneske gennem mellemmenn­eskelige handlinger.

Unaturlig vaekst

Hannah Arendt mener, at der er sket en konstant forøgelse af arbejdspro­duktivitet­en, og at mennesker derved har skabt en unaturlig vaekst. Ingen af de aktivitete­r, processen opdeles i, har et naturligt mål i sig selv, argumenter­er Arendt. Arbejdet begraenses først, når arbejdskra­ften er udmattet. Der er altid mere arbejde, vi kan gøre, og det er med til at gøre os stressede, forklarer Mette Vesterager med henvisning til Hannah Arendt.

I praestatio­nssamfunde­t ligger ansvaret for at praestere på individets skuldre. Vi føler os selv ansvarlige for, om vi er succesfuld­e eller ej. Det forventes, at vi er motiverede og engagerede, og allerhelst skal vi udleve vores passion.

God formidler

Ud over Hannah Arendt traekker Mette Vesterager på blandt andre Søren Kierkegaar­d og den sydkoreans­ke Byung-Chul Han, der er filosofipr­ofessor i Berlin og forfatter til bogen ”Traethedss­amfundet”. Han er optaget af udbraendth­ed, depression og internet og bestemt vaerd at interesser­e sig for.

Mette Vesterager kan sit filosofisk­e stof og er en god formidler. Ingen bog fra Mette Vesterager uden hendes umiskendel­ige signatur, som er praktisk anvendelig­hed. Således også denne bog. Ved hjaelp af ”stjernemod­ellen” gennemgår hun 10 veje ud af stress på individuel­t niveau, organisato­risk niveau og samfundsni­veau. Saerligt må vi gøre op med vores paradoksal­e levevis, hvor uvisheden stiger, samtidig med at vi øger kravene til vished, forklarer forfattere­n.

Hendes samtaler med ledere/casene er indimellem hjerteskae­rende, som når en leder fortaeller:

»Jeg blev fladere og fladere og tristere og tristere. Og så sagde min davaerende coach: ”Så gå dog hjem, din idiot”. Og det kunne jeg så heller ikke finde ud af, for jeg ville heller ikke vaere rigtig ved det. Så selv om jeg siger, at jeg trak stikket i seks uger, så passer det ikke helt. For hvis andre ikke skulle laegge maerke til det, måtte jeg vaere her en gang imellem. Det taenkte jeg bagefter var en fejl, men jeg kom ovenpå efter sommerferi­en.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark