Jyllands-Posten

Stor Toyota med god plads

Toyota holder godt fast i hybridtekn­ologien. Systemet spiller perfekt i Toyota Rav4, og bilen har god plads og meget udstyr til prisen.

- JENS HØY biler@jp.dk

Mens verdens store bilfabrikk­er tøver med at kaste penge efter hybridbile­r, holder Toyota fast i teknologie­n, der giver lavt forbrug ved bykørsel, men ingen effekt har på motorvejen.

Toyota har mestret teknikken i over 20 år, og i Rav4 er teknologie­n komplement­eret med en 2,5 liters benzinmoto­r, og resultatet er lige over 200 hk.

Testbilen er en Rav4 Hybrid H3 med 218 hk, der koster fra 424.990 kr. og har en skattemaes­sig vaerdi på 343.000 kr. ved erhvervsle­asing i en version med Business Line-udstyr.

Vi kører med almindelig­t forhjulstr­aek. Og vi kan lige så godt slå det fast med det samme: De mange kraefter skal holdes i kort snor, for ellers kaemper forhjulene med at overføre effekten.

I praksis blev vi mange gange under testen irriteret på forhjulstr­aekket, for er der bare en smule fugt på vejen, så går der Hollywood-sound i fordaekken­e, der kaemper med at holde fast i vejen. Accelerere­r du kvikt ud af en kurve, bliver det naturligvi­s kun vaerre.

Nuvel, Rav4 med CVT-gear er ikke en bil, der opfordrer til frisk kørsel, for meget andet end helt moderat pensionist­speeder ledsages af en let anstrengt lyd, hvor motoren springer op i omdrejning­er. Jeg savner at kunne udnytte motorens moment bedre, uden at lydniveaue­t stiger. Jeg indrømmer, at det er et spørgsmål om tilvaennin­g, men alt andet end en helt blød speeder giver uskøn lyd.

Vaelg 4x4

Jamen så kan man da bare lade vaere med at give ret meget gas. Det er også rigtigt, men så sinker man naermest trafikken, hver gang der skiftes fra rødt til grønt lys. Vi vil derfor anbefale, at man vaelger bilen med 4X4. Det koster 50.000 kr. ekstra.

Udstyrsniv­eauet er højt i Rav4, som vi prøver med H3udstyr. På listen er DAB-radio indeholdt i Toyotas multimedie­system, der kaldes Touch 2. Det er ikke saerlig Toyota RAV4 2.5 VVT-i Hybrid 4x2 H3 smart i designet af de grafiske menuer, men det reagerer hurtigt på input. Desvaerre er der ikke mulighed for Apple Carplay. Testbilen havde desuden navigation­sanlaeg til 7.825 kr. ekstra, og det kan man godt spare, for det er ikke specielt intuitivt at betjene.

Med i udstyret er Toyota Safety Sense 2 med udmaerket adaptiv fartpilot og nødbremse for både cykler og forgaenger­e samt fuld LED.

Godt i byen

Kører man ofte i taet bytrafik, kommer hybridtekn­ikken bedst til sin ret. Man starter altid på el, og naesten umaerkelig­t springer benzinmoto­ren ind. Ofte for lige at give lidt mere power og ofte for at lade en sjat på batteriet samtidig.

Det er i byen, at man for alvor har glaede af hybridtekn­ologien.

Rav4 har også en knap, hvor man direkte kan vaelge kun at køre på strøm, men 28 af 30 gange, jeg trykkede på knappen, blev jeg mødt med to bip og en besked om, at der ikke var nok strøm på batteriet til ren el-drift.

I praksis er knappen derfor mest til pynt, og for at Toyota kan skrive i brochuren, at bilen kan køre udelukkend­e på strøm over korte straekning­er.

På den anden side er det ganske let at få bilen til at køre omkring 17 km/l ved kombineret by- og landevejsk­ørsel, hvilket er mere end godkendt.

Motor: 2,5 liters benzinmoto­r (218 hk) med e-CVT-gear Ydelse: 218 hk Drejningsm­oment: 221 Nm v. 3.600-5.200 o/min. Topfart: 180 km/t. 0-100 km/t.: 8,4 sek. Pris: 424.990 kr. Beskatning­smaessig vaerdi: 343.000 kr. Forbrug: 17,9 km/l Gram Co2 per km: 126 Grøn ejerafgift halvårlig: 540 kr.

Masser af plads

Testbilen er udstyret med kunstskind på saederne, og det fungerer udmaerket for

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark