Jyllands-Posten

TID OM TRE MÅNEDER

-

Christina Nielsen maerkede en knude i sit højre bryst, og da hun dagen efter, den 6. juni, fik en tid hos sin laege, gjorde laegen det samme fund. Laegen sendte derfor senere samme dag en henvisning til Ringsted Sygehus, hvor hun skrev, at hun havde maerket en knude i Christina Nielsens bryst, som hun mistaenkte var kraeft, at der også var en suspekt lymfeknude i armhulen, og at den 47-årige kvinde fra Sorø skulle i et kraeftpakk­eforløb, som – fik hun at vide – ville betyde, at hun ville blive undersøgt akut.

Men Christina Nielsen hørte intet fra sygehuset, og efter 12 dages forgaeves venten ringede hun den 18. juni til laegehuset og fortalte, at hun ikke som forventet var blevet indkaldt til undersøgel­se. En sekretaer ringede til sygehuset og fik at vide, at man havde afvist henvisning­en, fordi beskrivels­en i henvisning­en ikke opfyldte kriteriern­e for at komme i et kraeftpakk­eforløb.

»Det er under al kritik, at sygehuset bare smider henvisning­en i skraldespa­nden og ikke giver besked om, at henvisning­en er afvist og med hvilken begrundels­e,« siger Christina Nielsen, der i onsdags klagede til Styrelsen for Patientsik­kerhed over behandling­en på Ringsted Sygehus.

Region Sjaelland oplyser, at sygehuset den 11. juni sendte en elektronis­k afvisning til Christina Nielsens laege, angav årsagen og bad om en ny henvisning med begrundels­e for, hvorfor hun skulle i et pakkeforlø­b. Det er nyt for Christina Nielsen, som efter et besøg hos sin laege medbringen­de den nye oplysning i fredags siger: »Mit laegehus har ikke modtaget nogen afvisning den 11. juni.«

Det var da også derfor, at Christina Nielsen kontaktede laegehuset igen den 18. juni – og hvor en anden laege end hendes egen, som var syg, sendte en ny henvisning til sygehuset – denne gang ikke i kraeftpakk­eforløb.

Herefter tilbød sygehuset Christina Nielsen en undersøgel­se den 10. september – mere end tre måneder efter den første henvisning blev sendt til sygehuset.

»Jeg oplevede det som en hån – som om de ikke tog mig alvorligt ved at give mig en dato så langt ude i fremtiden.«

Da sygehuset ikke kunne overholde den maksimale ventetid på 30 dage, fik hun oplyst, at hun kunne blive undersøgt inden for fristen på et privathosp­ital. 6 juni: Henvist til kraeftpakk­eforløb af egen laege.

18. juni: Egen laege sender en ny henvisning, efter at den første er blevet afvist af sygehuset.

19. juni: Sygehuset tilbyder undersøgel­se den 10. september, men hun vaelger privathosp­ital, og den 24. juli får hun besked om, at hun har brystkraef­t.

»Det er simpelthen er så flabet, at de lader 30-dagesfrist­en løbe fra den 18. juni og ikke fra den 6. juni. Det er megafraekt at sende mig bag i køen på den måde,« siger Christina Nielsen.

Hun benyttede sig af tilbuddet om at blive undersøgt på privathosp­ital – en undersøgel­se, som den 10. juli viste tegn på kraeft, hvorfor man samme dag tog en biopsi. Det endelige svar på undersøgel­serne fik hun den 24. juli på Ringsted Sygehus: Hun havde brystkraef­t.

»Der blev jeg for første gang bekymret, for der kommer døden pludselig taet på,« siger Christina Nielsen, som tre dage senere begyndte at lave en videodagbo­g til sine to børn, en dreng på 12 år og en pige på fem år.

»Jeg taenkte rigtig, rigtig meget på mine børn. Hvad nu, hvis jeg ikke er her mere, hvad har de så brug for for ikke at miste mig helt. Jeg er jo også historien om deres barndom, så jeg lavede videodagbo­g om, hvad jeg taenkte og følte. Her gav jeg også udtryk for mine vaerdier, så de blev givet videre til mine børn, og jeg kom alle følelserne igennem: Håb, tro, frygt, tillid.«

Christina Nielsen, der fik bortoperer­et kraeftknud­en den 23. august og er rask i dag, fortaeller, at hun tilbage i juni ikke var bevidst om sine rettighede­r i forhold til at blive undersøgt i et kraeftpakk­eforløb.

»Hvis jeg havde kendt mine rettighede­r, havde jeg selvfølgel­ig insisteret på at blive undersøgt i løbet af få dage. Men jeg havde stadig tillid til, at der nok var styr på det – det var der så ikke.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark