Jyllands-Posten

Benjamin Netanyahu deler vandene i Israel

Han er en af landets mest drevne politikere og kan tale sig ud af de fleste problemer.

-

Når historiker­ne skriver deres bøger om den nuvaerende periode i Israel, får Benjamin Netanyahu en fremtraede­nde plads.

Og det får han måske i mange år endnu, for den 20. juli i år blev han den person, der har siddet laengst på posten som Israels premiermin­ister. Han slog da statens grundlaegg­er, David Ben Gurion, med én dag.

Netanyahu, der i folkemunde kaldes ”Bibi”, blev første gang premiermin­ister i 1996. Han sad på posten til 1999, og så erobrede han den igen i 2009.

Han er stadig formelt premiermin­ister, men efter valget i september er det uklart, om han kan holde på posten.

Vaelgerne har – som så ofte før – sammensat et besvaerlig­t parlament. Der er endnu ikke kommet en regering ud af valget, så han fejrer sin fødselsdag i uvished om sin politiske fremtid.

Mulig retssag truer

Under Netanyahu er fredsproce­ssen med palaestine­nserne gået i stå.

Det er noget af det, han er blevet kritiseret for. Men i Israel støttes han af mange, der har oplevet, at der under Netanyahu har vaeret langt faerre terrorangr­eb, end der var i 1990’erne og i 00’erne.

Israels politik har udviklet sig til en komplicere­t øvelse. Tidligere tiders opdelte politik med en højrefløj og en venstreflø­j synes at høre fortiden til, og det gør det svaert at danne regering.

Netanyahus rekord med over 13 år som premiermin­ister kan blive svaer at slå, men hans bedrift risikerer dog at blive skaemmet, for i øjeblikket overvejer en dommer, om der skal rejses anklager imod ham for tre tilfaelde af korruption.

Han naegter selv at vaere korrupt.

Opvaekst i USA

Netanyahu blev født i Tel Aviv i 1949, 18 måneder efter statens oprettelse.

Hans far var historiepr­ofessor og aktiv på den israelske højrefløj. Netanyahu voksede op i USA, hvor han også studerede på det prestigefy­ldte Massachuse­tts Institute of Technology.

Han var udstatione­ret på Israels ambassade i USA, og han var Israels FN-ambassadør, inden han gik ind i politik.

Netanyahus talegaver og hans flydende amerikansk­e gjorde ham senere til en fremtraede­nde talsmand for Israel.

Han er gift med Sara, en tidligere El-Al-stewardess­e, som han mødte på et fly, og parret har to sønner. Benjamin Netanyahu har også en datter fra et tidligere aegteskab. Benjamin Netanyahu, Israels premiermin­ister, Israel

 ??  ?? Foto: Gali Tibbon
Foto: Gali Tibbon

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark