Jyllands-Posten

Hun får et kick i roller som handlekraf­tige kvinder

Skuespille­ren Cecilie Stenspil var allerede som barn bidt af skuespille­rfaget. I DR-serien ”Livvagtern­e” fik hun sit folkelige gennembrud.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN

Cecilie Stenspil sprang ind i danskernes hjem og hjerter som pigen Jasmina i DR’s dramaserie ”Livvagtern­e” i 2009.

Sammen med de to andre livvagter Rasmus og Jonas, spillet af Søren Vejby og André Babikian, satte Jasmina i serien sit liv på spil i demokratie­ts tjeneste.

”Livvagtern­e” blev en succes, der klang langt ud over landets graenser. Den vandt i 2009 en Emmy Award for bedste ikke-amerikansk­e tvdramaser­ie, og Cecilie Stenspil fløj sammen med resten af holdet bag serien til New York for at modtage den fornemme haederspri­s.

Med rollen i ”Livvagtern­e” gik den unge skuespille­rinde fra at vaere nyuddannet, hårdtknokl­ende og lidet kendt til at vaere pigen, der stjal opmaerksom­heden i det offentlige rum. Folk begyndte at genkende hende på gaden; det var underligt, husker hun:

»Det lyder meget naivt, men jeg havde virkelig ikke forudset, hvordan det ville vaere, at nogen vidste, hvem jeg var. Eller vidste, hvem Jasmina var. Men når du kommer ind i folks stuer på den måde, bliver du naermest en ven, og den genkendels­e, der fulgte med, skulle jeg vaenne mig til. Jeg er et privat menneske. Måske naermest blufaerdig. Men det er også et privilegiu­m at få lov at fortaelle historier for så mange mennesker,« sagde Cecilie Stenspil i et interview, der blev bragt i en raekke jyske og fynske medier i 2017.

Levede for at optraede

Selv om hun var naesten nyudklaekk­et fra skuespille­rskolen, da hun blev castet til rollen som Jasmina, kom hun med masser af faglig erfaring.

Allerede som barn var hun bidt af at optraede. Hun voksede op i København og slog sine folder på Eventyrtea­tret, hvor børn spillede teater for deres jaevnaldre­nde i profession­elle rammer. For Cecilie Stenspil var teatret den hobby, hun levede og åndede for.

»Det var ligesom at gå til fodbold; jeg var lykkelig, da jeg fandt nogle andre, der også braendte for at spille teater. Her var plads til, at vi kunne udvikle os. Jeg laerte isaer meget om disciplin og om, at vi står på scenen sammen og er afhaengige af hinanden,« har hun siden fortalt.

Hun var bare 10 år, da hun begyndte at laegge stemme til tegnefilms­karakterer. ”Peter Pan”, ”Den lille Havfrue” og tv-tegnefilms­serien ”Totally Spies” er et udpluk af de film, hun har indtalt replikker til.

Drages af staerke kvinder

For Cecilie Stenspil faldt det naturligt at forsøge at gøre hobbyen til sin metier. Hun gik til optagelses­prøve og kom ind i første forsøg på Skuespille­rskolen ved Odense Teater, hvor den davaerende rektor Lane Lind blev en af de personligh­eder, der praegede det unge talent.

Cecilie Stenspil fremhaever Linds fokus på ikke blot at uddanne skuespille­re, men hele mennesker. Odense Teater var i karrierens start en af hendes stamscener. Her har hun optrådt i både Holberg-klassikere­n ”Erasmus Montanus”, Line Knutzons intime ”Guitariste­rne”, teatervers­ionen af Lars von Triers film ”Breaking the Waves” og den stort opsatte musical ”Troldmande­n fra Oz”. Hun drages af de roller, hvor hun får lov at vise feminin styrke og selvsikker­hed. Som hun sagde i interviewe­t til Jysk Fynske Medier:

»Jeg kan lide kvinder, der handler. Dem har jeg vaeret heldig at få lov at spille mange af. Eller også har jeg trukket karakterer­ne i den retning, fordi jeg synes, det er det interessan­te.«

Fra 2013 og frem til nu har tv-seerne kunnet nyde Cecilie Stenspil i rollen som fru Helene Aurland i TV 2’s serie ”Badehotell­et”. Hun har netop afsluttet optagelser­ne til instruktør Mehdi Avazs spillefilm ”Kollision”, hvor hun optraeder sammen med Nikolaj Lie Kaas. Filmen forventes at få premiere sidst i denne måned.

Herudover er Cecilie Stenspil aktuel i sin første store internatio­nale hovedrolle i serien ”Straight Forward”, som kan ses på Viaplay og på flere streamingt­jenester.

Privat danner hun par med skuespille­ren Troels Lyby, som hun sidste år fik en søn med.

Cecilie Stenspil,

skuespille­r, København

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark